Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Neformalna grupa građana

“Pozivamo Vladu HNK da raskine koncesijske ugovore za mHE na Bunskim kanalima”

Bunski kanali. WWF-fena

Iz grupe građana „Stop izgradnji mHE na Buni“ podsjećaju da su se stvorili zakonski uslovi za raskid ugovora s obzirom da su iz Prostornog plana Grada Mostara izbrisane dvije mini hidroelektrane, čime je Prostorni plan Grada Mostara usklađen s prostornim planom višeg nivoa, odnosno s Prostornim planom HNK-a.

Neformalna grupa građana „Stop izgradnji mHE na Buni“ još jednom je pozvala Vladu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK da raskine koncesijske ugovore o gradnji mini hidroelektrana na Bunskim kanalima.

„Simbolično, na Međunarodni dan rijeka želimo apelirati na resorno ministarstvo i Vladu HNK-a da konačno raskinu koncesijski ugovor za mHE na Bunskim kanalima. Vjerujemo da će koncesijski ugovor za mHE na Bunskim kanalima biti uskoro raskinut te da ćemo naredne godine na ovaj dan slaviti pobjedu. U skladu sa tim, nadamo se kako nećemo dugo čekati da Vlada HNK-a, odnosno resorno ministarstvo, u skupštinsku proceduru upute informaciju o realizaciji potpisanih ugovora o koncesiji za 2022. godinu te da ista neće postati kamen spoticanja već će ishoditi raskidom koncesijskog ugovora”, saopćeno je iz neformalne grupe građana „Stop izgradnji mHE na Buni“.

Iz te grupe podsjećaju da su se stvorili zakonski uslovi za raskid ugovora s obzirom da su iz Prostornog plana Grada Mostara izbrisane dvije mini hidroelektrane, čime je Prostorni plan Grada Mostara usklađen s prostornim planom višeg nivoa, odnosno s Prostornim planom HNK-a.