Očuvanje pasmine

Maksimalan angažman na povećanju brojnog stanja bosanskog brdskog konja

brdski_konj333

Predsjednica Udruženja poručuje da će se ovo udruženje maksimalno angažirati da očuva i poveća brojno stanje bosanskog brdskog konja uzgojenog u čistoj krvi

Primarni cilj osnivanja Udruženja uzgajivača i ljubitelja bosanskog brdskog konja, čija osnivačka skupština je nedavno održana u Sarajevu, jeste očuvanje pasmine bosanskog brdskog konja koja je do prije nekoliko godina bila na rubu nestanka.

Kako je Feni izjavila predsjednica Udruženja Žaklina Mezbur, zadatak svih članova ovog udruženja je da stalno povećavaju broj jedinki pasmine uz primjenu najstrožijih selektivnih metoda uzgoja, kao i da rade ne povećanju broja uzgajivača i ljubitelja konja ove pasmine.

Pored toga, afirmacija izvanrednih karakteristika bosanskog brdskog konja (BBK) poznatih kroz vijekove jedan je od ciljeva u radu Udruženja da bi se na taj način povećao interes šireg kruga potencijalnih uzgajivača i da bi se podaci učinili dostupnim svim zainteresiranim.

Tješnja saradnja sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalnim zavodom za poljoprivredu u cilju iznalaženja najboljih rješenja koja pomažu uzgoju i očuvanju pasmine, ostaje i dalje trajni zadatak o okvirima rada organa Udruženja.

Poticaji za uzgoj

Predsjednica Udruženja poručuje da će se ovo udruženje maksimalno angažirati da očuva i poveća brojno stanje bosanskog brdskog konja uzgojenog u čistoj krvi.

– Trenutno u Federaciji BiH imamo 56 takvih grla uključujući i ovogodišnju ždrijebad, a cilj nam je da u narednom četverogodišnjem periodu dostignemo cifru više od 100 jedinki pasmine. Ukoliko budemo radili koordinirano i sarađivali u svim segmentima uzgoja taj cilj neće biti teško ostvariti, pogotovo ukoliko naš rad bude adekvatno vrednovan od Federalnog ministarstva poljoprivrede u vidu dodjele poticaja za uzgoj BBK u čistoj krvi – kazala je Mezbur.

Predsjednica Upravnog odbora Azra Bekić je kazala kako zahvaljujući dosadašnjim rezultatima ljudi koji su štitili ovu pasminu od nestanka, danas postoji odličan genetski potencijal koji garantira uspješan nastavak uzgoja u čistoj krvi i eventualno povećanje i broja rodova kobila i broja linija pastuha.

– Trenutno imamo 13 rodova kobila, postoji mogućnost da uvezemo iz Slovenije još tri roda koja mi nemamo, a da mi njima damo naša četiri roda koja oni nemaju. Imamo tri linije pastuha i tu postoji mogućnost da zamijenimo našu liniju Đulbeg za njihovu liniju Durmitor i tako proširimo genetsku bazu i na taj način uzgoj u srodstvu svedemo na željenu mjeru – kazala je Bekić.

Akciju za osnivanje Udruženja uzgajivača i ljubitelja bosanskog brdskog konja pokrenuli su ergele “Žiga” iz Visokog, “Jezero” iz Jablanice i “Sava” iz Orašja, zatim ergele u fazi osnivanja “Čardaklije” iz Bosanskog Petrovca i “Stožer” iz Kupresa, te nekoliko individualnih uzgajivača ove vrijedne i plemenite pasmine.

Na osnivačkoj skupštini za predsjednicu Udruženja izabrana je Žaklina Mezbur iz Sarajeva. Članovi Upravnog odbora su: Azra Bekić, predsjednik, iz ergele “Čardaklije”, Žaklina Mezbur iz ergele “Žiga” potpredsjednik (po funkciji), Hasib Šćuk iz ergele “Jezero”, prof. dr. Miroslav Medenica iz kruga ljubitelja bosanskog brdskog konja i prof. dr. Vinko Batinić iz ergele “Stožer” sa Kupresa.

Vješti i poslušni

Za počasne članove Upravnog odbora izabrani su Anton Dolinšek i Emina Hekalo.

Na Skupštini su usvojeni Statut Udruženja i Uzgojni program koji je u potpunosti prilagođen standardima EU.

U nauci je prihvaćeno stanovište da su konji ove pasmine daleki potomci divljih konja tarpana i przewalskog koji su križanjem s arapskim konjima oformili pasminu današnjeg bosanskog brdskog konja. To je konj čelične tjelesne građe, nesrazmjerne snage, otporan na bolesti, snažne konstitucije i velike izdržljivosti, vrlo dobro prilagođen klimatskim prilikama područja u kojem živi, a zadovoljava se skromnom ishranom i smještajem.

On se vrlo vješto i okretno kreće i po najnepristupačnijim planinskim predjelima noseći razne vrste tereta ili razne vrste jahača, uvijek oprezan i siguran. Vrlo je poslušan, a istovremeno dovoljno temperamentan. Brdski konj se ubraja u tovarne životinje i na samaru može nositi 100-120 kg.