BiH

reakcije

Mandra: Tegeltija mora biti smijenjen; Tegeltija: Neka pročita šta piše

08/06/2020

VSTV ne može biti tijelo koje nema nikakvu odgovornost. Ne može neko imati pravo da upravlja radom pravosuđa, a da pri tome nema nikakvu odgovornost za urađeno

Zastupnik Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nermin Mandra kazao je da je u Briselu vrlo jasno prepoznato štetno djelovanje trenutnog rukovodstva VSTV-a.

– Na vrlo jasne kritike iz Brisela, predsjednik VSTV Milan Tegeltija je odgovorio vrlo bahato, te čak doveo u pitanje saradnju sa Evropskom komisijom. Njemu su svi u krivu, samo je on u pravu. Na bahat način odbacuje sve kritike i preporuke, osim onih koje mu daju njegovi politički nalogodavci.

– Predsjednik VSTV mora slušati šta mu to poručuje opća i stručna javnost, šta mu zamjeramo mi kao predstavnici građana i Evropska komisija kao naš partner. VSTV ne može biti tijelo koje nema nikakvu odgovornost. Ne može neko imati pravo da upravlja radom pravosuđa, a da pri tome nema nikakvu odgovornost za urađeno.

– Na čelu pravosuđa BiH moraju biti odgovorni i kredibilni ljudi. Tegeltija je na svaki mogući način dokazao da on nije takav čovjek i zato mora biti smijenjen. BiH je u procesu EU integracija i nedopustivo je da Tegeltija, radi svojih interesa, dovodi u pitanje saradnju Evropske komisije i bh. institucija, zaključuje Mandra.

Tegeltija je Mandri poručio da prije nego što počne komentarisati prvo u “cjelosti pročita izjave”.

“Predstavnici Evropske Komisije su danas razjasnili u čemu je problem, a to što su rekli je na tragu izjave koju sam danas dao, ali valjda gospodin Mandra zna bolje od njih šta su oni htjeli da kažu, a i to šta sam ja rekao, valjda gospodin Mandra zna bolje od mene, jer ja, naravno, nisam rekao da prekidam odnose sa EK, naprotiv. Savjetujem mu, prije nego se upusti u davanje javnih izjava i komentara, da makar u cjelosti pročita izjave koje su tog dana date po istom pitanju, kada se na njih već referiše, naročito kad komentariše oblasti o kojoj teško da ima čak i površna znanja”, naveo je Milan Tegeltija.

Podsjećamo, Evropska unija je izrazila žaljenje što “postoji otpor unutar pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine za provođenje reformi”, stoji u odgovoru Ane Pisionero Hernandez, glasnogovornice Evropske komisije.

Ona je navela da je EU obezbijedila 30 miliona eura u proteklih 15 godina za jačanje nezavisnosti pravosuđa, posebno direktnim dodjeljivanje sredstava VSTV-u BiH

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.