Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mirjana Marinković Lepić

“Mi nećemo rudare lagati, ali ih nećemo ostaviti ni na cjedilu, što SDA planira”

mirjana-marinkovic-lepic-fb

„Poručujem gospodi Izetbegoviću i Novaliću da ne zloupotrebljavaju rudare u predizborne svrhe. Svi rudari vrlo dobro znaju da od SDA-ovske priče i pomoći njima nema ništa. SDA to i ne priča zbog rudara već zbog javnosti čije simpatije pokušava pridobiti preko rudarskih leđa

Bakir Izetbegović i Fadil Novalić su na nedavno održanom skupu SDA u Banovićima poslali poruke podrške rudarima. Povodom tvrdnji Bakira Izetbegovića da je Vlada FBiH radila u korist rudara te Fadila Novalića da su rudnici garant energetske stabilnosti reagovala je Mirjana Marinković Lepić iz Naše stranke:

„Poručujem gospodi Izetbegoviću i Novaliću da ne zloupotrebljavaju rudare u predizborne svrhe. Svi rudari vrlo dobro znaju da od SDA-ovske priče i pomoći njima nema ništa. SDA to i ne priča zbog rudara već zbog javnosti čije simpatije pokušava pridobiti preko rudarskih leđa.

Svi rudnici posluju negativno, pojedini rudnici proizvode za jednu trećinu manje uglja nego što su prethodnih godina a trebali bi biti garant sigurnosti snabdijevanja Termoelektrana ugljem i samim tim proizvodnje električne energije. Dokaz za tu tvrdnju je otkup značajnih količina uglja iz Rudnika Stanara za potrebe TE Tuzla, pored tri rudnika koje imamo u TK.

Tome, naravno, ništa nisu krivi rudari, već Vlada FBiH i EP BiH te njihova nebriga za rudnike.

Gotovo niko više se ne upisuje u rudarske škole. Ostat ćemo bez kadra.

Netačno je, također, da će se ugalj održati i u budućnosti. Činjenica je da će nam trebati jedan dio iz tzv. stabilnih izvora energije radi stabilnosti proizvodnje, a mi od gasa, nuklearne energije i uglja imamo samo ugalj, ali je i činjenica da je rat u Ukrajini samo odogodio proces dekarbonizacije i da su, recimo, u Njemačkoj povećali trenutno udio uglja u proizvodnji električne energije ali istovremeno još intenzivnije rade na izgradnji novih postrojenja na obnovljive izvore energije. Ne treba se zanositi da mi nećemo morati proći taj proces tranzicije/dekarbonizacije. Prvo, potpisali smo sporazume kojih se moramo držati, recimo Sofijsku deklaraciju. Drugo, bez novih termo blokova, koje, kako vidimo, ne da ne uspijevamo sagraditi, nego još proizvodimo na tome gubitke koji se mjere stotinama miliona KM, mi ćemo samo biti i na energetskom i na ekonomskom i na ekološkom gubitku. Stari blokovi, koji su odradili već mnogo više sati nego što su objektivno spram projektnih rješenja i mogli, sve češće će ispadati iz sistema zbog kvarova i sve teže će biti brzo i efikasno provesti njihove remonte i popravke.

Svima nama, pa i rudarima, treba plan sa rokovima za tranziciju energetskog sektora. On se mora što prije prezentovati; jasan, stručan , ostvariv, prilagođen uslovima u našoj zemlji, sa striktno definisanim programom smanjena socijalnih udara koji će biti nužna posljedica ovog procesa.

Sve ostalo su samo predizborne šarene laže. Naša stranka rudare neće lagati, ali ih neće ostaviti na cjedilu što SDA planira.“