Globus

oslobađanje zemlje

Ovo je Ukrajina prije protuofanzive i danas: Rusi ne šalju nove jedinice, razmišljaju o predaji!?

13/09/2022

Ukrajinski Glavni štab izvijestio je da je ruska vojna komanda obustavila slanje novih, već formiranih jedinica u Ukrajinu zbog nedavnih ruskih gubitaka i općeg nepovjerenja prema ruskom vojnom zapovjedništvu, faktora koji su uzrokovali da velik broj dobrovoljca kategorički odbije sudjelovati u borbama

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini. U nastavku prenosimo dijelove.

Ukrajinska južna protuofanziva i dalje ima značajan utjecaj na ruski moral i vojne sposobnosti u južnoj Ukrajini. Satelitske snimke poznatih ruskih položaja u Kiselivki, 15 km sjeverozapadno od Hersona, pokazuju da su sva ruska vozila osim četiri otišla s prethodnih prednjih položaja, što je u skladu s glasinama da su trupe Narodne Republike Donjeck (DNR) napustile Kiselivku i vratile se prema rijeci Dnjepar.

Kiselivka je operativno značajna lokacija za ruske snage oko grada Hersona jer je to posljednje veće naselje duž autoceste E58 i željezničke pruge između sadašnjih ukrajinskih položaja i Čornobaivke, najudaljenijeg dijela grada Hersona.

Očigledno povlačenje ruskih trupa s ovog položaja moglo bi ugroziti sposobnost Rusa da odbrane sjeverozapadne periferije grada Hersona i sugerira da ruske trupe u ovom području vide neposrednu prijetnju svojim položajima.

Rusi žele pregovarati o predaji?

Glasnogovornica Južnog operativnog zapovjedništva Ukrajine Natalija Humenjuk izjavila je 12. septembra da ruske snage smještene uz desnu obalu rijeke Dnjepar u Hersonskoj oblasti pokušavaju pregovarati o predaji pod okriljem međunarodnog prava.

Ukrajinske operacije u Harkivskoj oblasti vjerovatno nisu imale tako dramatičan psihološki učinak na ruske trupe ovako daleko na jugu, a i povlačenje trupa s prednjih položaja u Kiselivki i izvještaja o pregovorima o predaji pokazatelji su da ukrajinska protuofanziva na jugu napreduje značajno, čak i ako je vidljivost na ovoj osi ograničena pomakom fokusa na Harkiv.

Rusija više ne šalje nove jedinice

Uspjeh nedavnih ukrajinskih protuofanzivnih operacija možda utječe na volju ili sposobnost ruskog vojnog zapovjedništva da pravodobno upotrijebi novoformirane dobrovoljačke jedinice u Ukrajini.

Ukrajinski Glavni štab izvijestio je da je ruska vojna komanda obustavila slanje novih, već formiranih jedinica u Ukrajinu zbog nedavnih ruskih gubitaka i općeg nepovjerenja prema ruskom vojnom zapovjedništvu, faktora koji su uzrokovali da velik broj dobrovoljaca kategorički odbije sudjelovati u borbama.

Ova je procjena još uvijek nepotvrđena, ali nizak moral zbog uspjeha u ukrajinskoj protuofanzivi mogao bi se pokazati razarajućim za ionako slabu sposobnost Kremlja da stvori značajne borbene sposobnosti.

Raspoređivanje ovih novoustrojenih jedinica za jačanje odbrambenih linija protiv ukrajinskih protuofenziva bilo bi operativno zdrava odluka ruskog vojnog vodstva, a odgoda ili potencijalna obustava ovih raspoređivanja omogućit će ukrajinskim trupama dovoljno vremena da se konsolidiraju i zatim nastave ofanzivu, ako to odluče, bez suočavanja s novopristiglim i svježim (iako nedovoljno obučenim i nedovoljno jakim) jedinicama, prenosi Index.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.