Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

25. godišnjica genocida

“Marš mira 2020” uz ograničen broj učesnika

mars mira 1

Habibović kaže da organizatori “Marša mira” snose najveću odgovornost za učesnike

“Marš mira” od Nezuka do Potočara je svake godine jedna od aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima “SZ UN-a” Srebrenica iz jula 1995. godine koja okupi veliki broj učesnika. Ove godine, u okviru obilježavanja 25. godišnjice genocida, zbog pandemije koronavirusa i uvedenih mjera “Marš mira” će biti organizovan drugačije nego proteklih godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, organizatori ove godine nisu u mogućnosti organizovati “Marš mira” u punom kapacitetu kao prethodnih godina, te će broj učesnika biti smanjen s ciljem zaštite zdravlja učesnika.

“Meni je žao što se ovo dešava na 25. godišnjicu zbog svih učesnika iz ostalih opština, ostalih grupa koje su učestvovale svih godina i hvala im na tome. Mislim da će da nas razumiju da moramo da se pridržavamo zakona, mjera koje su na snazi. Došli smo do zaključka da idemo u Marš mira sa sto učesnika, ali da ti učesnici budu ljudi koji su preživjeli u julu 1995. godine Marš smrti”, kaže predsjednik Pododbora za “Marš mira 2020” Munir Habibović.

Habibović kaže da organizatori “Marša mira” snose najveću odgovornost za učesnike.

“Mi organizatori snosimo najveću odgovornost u svemu bilo šta da se desi. Moramo se pridržavati zakona i mjera koje su na snazi i svega toga. U slučaju da bude popuštanja mjera mi ćemo proširivati obim”, naveo je Habibović.

Prema riječima Habibovića najvažnije je da se obilježi 25. godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

“Za nas žrtve genocida i za čitavu javnost je važno da se obilježi 25 godišnjica. Mislim da ne treba da se zamaramo brojkama, hoće li to biti 20, 100 ili 150, bitno je da obilježimo, da to bude na dostojanstven način i da pokažemo da poštujemo mjere, zakone. Vidjet ćemo kakve će mjere biti na snazi tada i ukoliko za učesnike bude trebalo da se obezbijede maske, rukavice. Pokušat ćemo preko Federalnog ministarstva isto da obezbijedimo. Ali, mislim da je najveći prioritet da mi obilježimo 25 godišnjicu, da obilježimo dostojanstveno kao što smo i do sada svakog 11. jula”, kaže Habibović.

Do polaska učesnika ovogodišnjeg “Marša mira” ostalo je nešto više od mjesec dana. Habibović kaže da će u narednom periodu biti dosta posla na uređenju staze, te da se obezbijedi sve potrebno kako bi učesnici bili sigurni.

“Uspjet ćemo mi odraditi što smo zamislili. Trebamo odraditi što su prioriteti. Moramo se voditi činjenicom da je virus korona uzrokovao velike probleme, kako u državi, tako u Federaciji, RS-u, opštinama, tako i obezbjeđenje novca će biti malo teža situacija. Mi ćemo obezbijediti da učesnici budu bezbijedni, da mogu bezbijedno preći trasu i da bude sve kako treba”, govori Habibović.

U trasi puta “Marša mira” ove godine neće biti promjena, samo će biti smanjen broj učesnika.

“Učesnici će proći trasu koja se prolazila svake godine. Prošle godine smo prošli trasu Kameničkog brda – Buljim, i ta trasa ostaje dok je svijeta i vijeka”, smatra Habibović.

Pored stotinu učesnika koji će preći više od stotinu kilometara u tri dana od Nezuka do Potočara, biće organizovan i “Marš mira” od Žepe do Potočara u kojem će učestvovati 50 osoba.

“Ne trebamo zaboraviti i da će ove godine “Marš mira” Žepa – Potočari imati broj od 50 učesnika”, rekao je Habibović.

Habibović kaže da je interes veliki svake godine za “Marš mira” i da učestvuje po nekoliko hiljada osoba. Međutim, zbog situacije moli sve za razumjevanje.

“Mislim da je realno da damo prednost ljudima koji su preživjeli 1995. da oni ove godine obilježe, a iduće godine neka nas bude 100 hiljada što da ne”, poručio je Habibović.