Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Presuda tužitelju Boži Mihajloviću 9. juna

Božo Mihajlović

Tužiteljica Ivana Petković je kazala da je dokazano da je u predmetima koje je vodio Mihajlović periodično nestajao novac

Nakon iznošenja završnih riječi, izricanje presude nekadašnjem rukovodiocu odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine Boži Mihajloviću zakazano je za 9. maj, piše BIRN BiH.

Tužilaštvo je zatražilo da Mihajlović bude proglašen krivim za nesavjestan rad u službi, dok je Odbrana zatražila oslobađanje ili odbijanje optužnice.

Tužilaštvo je u završnoj riječi ocijenilo da je dokazalo da je Mihajlović propustio da vrši nadzor nad radom svoje daktilografkinje, koja je, prema navodima Tužilaštva, otuđila 225.762 KM – novca koji je bio privremeno oduzet u više predmeta.

Tužiteljica Ivana Petković je kazala da je dokazano da je u predmetima koje je vodio Mihajlović periodično nestajao novac kada je u kontakt s njim dolazila daktilografkinja. Kako je navela, ona ne samo da je prisvajala novac, nego je i neovlaštreno otvarala dokaze, što Mihajlović nije ni primjetio.

Ona je dodala da je nesporno Mihajlović imao povjerenja u daktilografkinju i da nikad nije provjeravao stanje oduzetog novca.

Tužiteljica je kao poteškoću u ovom postupku istakla odluku da se postupak protiv daktilografkinje prebaci na kantonalni nivo, iako je Tužilaštvo namjeravalo da im zajedno dokazuje krivicu.

„I pored ove komplikacije, smatramo da smo dokazali da je ona svjesno prisvojila novac. Tražimo da se optuženi proglasi krivim“, kazala je Pektović.

Odbrana Mihajlovića u završnoj riječi je ocijenila da postoji više pravnih stvari zbog kojih se u ovom predmetu ne može donijeti osuđujuća presuda.

Prema riječima Vlade Adamovića, „strašna“ je greška napravljena razdvajanjem optuženih, jer su njihove radnje u uzročno-posljedičnoj vezi. On smatra da Mihajlović može biti odgovoran samo ako je druga osoba prisvojila novac.

„Je li ona uzela novac? Ko će presuditi da je daktilografkinja uzela novac?“, upitao je Adamović.

On je rekao da suđenje daktilografkinji još nije ni počelo i da je, prema njegovim „indirektnim“ informacijama, ona proglašena nesposobnom da prati suđenje, i to samo nekoliko dana nakon što je proglašena sposobnom da svjedoči na suđenju Mihajloviću.

Odbrana je navela i da je za nadzor nad radom daktilografkinje zadužen tužilac, ali i uprava Tužilaštva, a da je za organizciju poslova i prijem zaposlenih angažovanju na čuvanju privremeno oduzete predmete zadužen glavni tužilac.

Adamović je podsjetio na iskaz jednog od referenata zaduženih za čuvanje tih predmeta.

„Taj dečko dođe i kaže da je daktilografkinja uzela novac. Na pitanje gdje to piše, on odgovara na stikeru… Evidencija o 81.000 KM pisana na stikeru. Ne zna se je li žalosnije ili smješnije“, ocijenio je Adamović.

On je istakao da Mihajlović nije ispitan na sve okolnosti iz optužnice, kao što je zakonom propisano, i da je to takođe razlog što ne može biti donesene osuđujuća presuda.

Mihajloviću je suđenje počelo u septembru 2018.