BiH

MMKS

Odgođena statusna konferencija Ratku Mladiću

26/05/2020

Advokati Branko Lukić i Dragan Ivetić su prošle sedmice zatražili da se odgodi i žalbeno ročište zakazano za 16. i 17. juni ove godine

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odgodio je statusnu konferenciju Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), dok se ne ublaže mjere izrečene zbog pandemije koronavirusa, a kada bi se Mladić mogao pojaviti u sudnici sa svojim advokatima.

U odluci sutkinje Prisce Matimba Nyambe navodi se kako se statusna konferencija koja je trebala biti održana 29. maja ove godine odgađa do trenutka kada se Mladić bude mogao pojaviti u sudnici uz svoje advokate, a nakon ublažavanja mjera izrečenih zbog koronavirusa ili ukoliko sam Mladić ne bude tražio da se ona održi ranije.

Prošle sedmice, kako je pisala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), Odbrana je zatražila da se odgodi statusna konferencija, te da se Mladić ne odriče svog prava da bude prisutan u sudnici tokom statusne konferencije, da ne pristaje na statusnu konferenciju gdje mu neće biti omogućena priprema sa braniocem lično, kao i da ne pristaje da advokat ne bude na istoj lokaciji kao i on.

Odlukom sutkinje Nyambe, Mladiću se dozvoljava da se u bilo kojem trenutku obrati Žalbenom vijeću u vezi sa problemima koji se tiču njegovog mentalnog i fizičkog stanja, a koji bi uticali na iznošenje žalbi na prvostepenu presudu.

Ona ističe da je prikladnije da se Mladić može u bilo kojem trenutku obratiti Žalbenom vijeću, neovisno o tome kada bi se mogla održati naredna statusna konferecnija.

Advokati Branko Lukić i Dragan Ivetić su prošle sedmice zatražili da se odgodi i žalbeno ročište zakazano za 16. i 17. juni ove godine, zbog mjera koje su izrečene radi sprečavanja širenja koronavirusa.

Oni su obavijestili Mehanizam da članovi Mladićeve Odbrane neće biti dostupni za žalbenu raspravu, s obzirom na ograničenja koja su donesena zbog virusa, a koja su “izvan njihove kontrole”.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala iz 2017. godine, Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid počinjen u još šest općina 1992. godine.

Nedavno je MMKS objavio novi termin iznošenja žalbi na presudu Mladiću za 16. i 17. juni ove godine. Prvobitno je iznošenje žalbi na prvostepenu presudu Mladiću bilo zakazano za 17. i 18. mart, ali je odgođeno zbog njegove operacije.

Mladić je operisan 28. marta ove godine, a ljekari su, kako je navedeno iz MMKS-a, zaključili da se on oporavlja dobro.

Iznošenje žalbi na presudu Mladiću već je ranije odgađano zbog izmjena u Žalbenom vijeću koje će donijeti konačnu presudu. Prema ranijem planu, konačna presuda trebala je biti izrečena krajem ove godine.

Komentari

Autor: BIRN BiH

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.