Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mašić: Vlada FBiH od inspekcije traži da radi ono što joj je zabranila

DamirMasic

Prošlogodišnjim novousvojenim Zakonom o radu, prvi put od kako Federacija BiH (FBiH) postoji, ukinuta je nadležnost Federalnoj inspekciji rada za kontrolu rada na crno na području FBiH, a iako je Socijaldemokratska partija (SDP) i tada upozoravala da će to proizvesti nesagledive i štetne posljedice po interese građana, Stranka demokratske akcije (SDA) odlučila je da plati, ko zna koju po redu, fakturu Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ), jer je to bio njihov ultimativni zahtjev, navodi se u izjavi poslanika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Damira Mašića.

“Nakon toga sam kao poslanik u Predstavničkom domu na svakoj sjednici parlamenta upozoravao na štetnost takve odluke i stalno postavljao ista poslanička pitanja premijeru Novaliću i Vladi FBiH, kada će se i kako to ispraviti. Nažalost, nikada i nikakav odgovor od njih nisam dobio. Pokazalo se da premijer Novalić ne razumije ni sam kakvu štetu nanosi FBiH svojim slijepim ispunjavanjem naloga HDZ”, kazao je Mašić.

Dodao je kako je na prošloj sjednici Vlada zadužila inspekciju da pojača kontrolu rada na crno, da bi ih ta inspekcija danas izvjestila da ona više ne može da radi takvu kontrolu, jer joj to novim zakonom o radu zabranjeno.

“Apsurdi ove vrste su nažalost postali svakodnevna praksa Vlade FBiH koju vodi premijer Novalić. Konačno je došlo vrijeme da i Vlada i premijer shvate da se u našem društvu ne mogu provoditi instant reforme, lomiti preko koljena sudbina i građana i društva, kao i to da mora postojati crvena linija koja se nikada ne smije preći kada su u pitanju bilo čiji zahtjevi i ucjene, a pogotovo ukoliko dolaze od HDZ-a”, poručio je Mašić.

Dodaje da su postoji mnogo primjera ovakve prakse Vlade, kao što su jednonacionalne upravljačke strukture svih javnih preduzeća kojima je sjedište južno od Ivana, mehanizam koordinacije kojim je uloga kantona izjednačena sa državom, odbijanje Izmjena Zakona o igrama na sreću i uvođenja kladionica u sistem, odgađanje primjene seta antikoruptivnih zakona, raspodjela sredstava za podršku kulture, pokušaj podjele Mostara, ali i pisanje pisma namjere za donatorska sredstva za marketinšku kampanju u kojoj će se reklamirati reformska agenda.

“Ukoliko su to prioriteti vlade i vlasti, a jesu nažalost, bojim se da svi imamo puno veći problem u odnosu na ono kako možda na prvu izgleda”, zaključio je Mašić.