Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aida Pilav

Među zaraženima koronavirusom u KS dvoje djece i trudnica

pilav aida (1)

Dodala je kako je broj potpuno oporavljenih u protekla 24 sata je troje, a novih smrtnih slučajeva nije bilo

U posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo na prisustvo novog tipa koronavirusa testirane su 182 osobe, a pozitivnih je deset, rekla je predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS prof. dr. Aida Pilav, javlja Anadolu Agency (AA).

Pilav je na press konferenciji podijelila posljednje informacije o epidemiološkoj situaciji u KS.

”Broj testiranih u zadnja 24 sata u KS je 182, pozitivnih tokom 14. aprila presjek na 8.30 je 10, od toga jedno retestirano. Broj hospitaliziranih na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo Klinika Podhrastovi je 21, od čega su dvije osobe na respiratoru”, rekla je Pilav.

Dodala je kako je broj potpuno oporavljenih u protekla 24 sata je troje, a novih smrtnih slučajeva nije bilo.

Kumulativni presjek svih parametara od 30. januara do 14. aprila izgleda ovako: u KS ukupno je testirano 1.515 osoba, a laboratorijski potvrđenih slučajeva od COVID-19 je 84, od čega je sedam retestirano, potpuno izliječenih je osam, a smrtnih ishoda četiri.

”U posljednja 24 sata broj djece kod koje je dokazana laboratorijska potvrda COVID-a je dvoje. To su poznata djeca, u tom smislu da su djeca iz kućne izolacije, nisu se javili kao posebni slučajevi. Djeca su zbrinuta i pod stalnom su specijalističkom kontrolom ljekara pedijatara iz primarne zdravstvene zaštite koji su u punoj koordinaciji s ljekarima specijalističko-konsultativ na nivou Opće bolnice ‘Prim.dr. Abdulah Nakaš’. Također, jedan od pozitivnih slučajeva je trudnica u četvrtom mjesecu, također nama poznat pacijent koji se već nalazi u kućnoj izolaciji”, rekla je Pilav.

Dodala je kako je riječ o lakim kliničkim slikama, ali da su zbog specifičnosti stanja oni pod potpunom ljekarskom kontrolom.

Pilav je ukazala i na značaj zaštite medicinskih radnika kada je riječ o pandemiji, te dodala kako kontinuirano rade na povećanju zaštite ove populacije.