Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Međunarodna konferencija u Sarajevu: Modernim tehnologijama spriječiti gubitak vode

konferencija – voda

Dvodnevna konferencija “Trenchless Balkans” o vodosnabdijevanju i gubitku vode u vodovodnom sistemu, čiji je cilj istražiti najnovije trendove na polju tehnologije sanacije gubitka vode bez kopanja, te druga rješenja za sprečavanje gubitka vode, počela je danas u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizator je Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS), a o problemu u oblasti vodosnadbijevanja danas i sutra govorit će predstavnici različitih vodovodnih udruženja i firmi iz različitih zemalja. Također, različite firme će predstaviti i svoje proizvode moderne tehnologije koji će pomoći u rješavanju problema vodosnadbijevanja u velikim gradovima.

Predsjednik Upravnog odbora IUS-a Hasan Zuhuri Sarikaya govorio je o važnosti konferencije koja se danas i sutra održava na ovom Univerzitetu.

“Konferencija ima dvije teme. Prva i osnovna jeste postavljanje i polaganje cijevi bez kopanja. To je vrlo bitno za urbane sredine gdje dolazi do obustave saobraćaja. Ovi problemi nisu samo u Sarajevu, sa ovim problemom se susreću svi veliki gradovi u Evropi i na Balkanu”, rekao je Sarikaya.

Druga tema kojom će se danas baviti, pojasnio je on, jeste sanacija gubitka vode u sistemu.

“Gubici vode u vodovodnim sistemima se kreću od dva do 70 posto”, poručio je Sarikaya.

Govoreći o učesnicima, dodao je da se radi o predstavnicima vodovoda iz različitih gradova i osam firmi koje se bave sanacijom problema uz pomoć modernih tehnologija.

Direktorica Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija Sarajevo” Azra Muzur podsjetila je da su predstavnici tog preduzeća i ove, kao i prošle godine, prisutni na konferenciji čiji je cilj da međusobno sarađuju i upoznaju nove tehnologije u oblasti vodosnadbijevanja.

“Slična konferencija održana je prošle sedmice u Istanbulu. Jedna posebna pažnja bila je posvećena sarajevskom vodovodu. Problem sarajevskog vodovoda je dugoročan i dugoročno će se rješavati. Problem je stara mreža, stari pumpni sistemi i veliki broj kvarova”, pojasnila je Muzur.

Kako je kazala, njeno preduzeće intenzivno radi i mijenjaju zatvarače, uspostavljaju zone mjerenja i kontrole pritiska. Muzur je istakla da su ove aktivnosti rezultirale time da Sarajevo danas nema redukcije vode.

“Radimo zatvaranja za potrebe istraživanja i ispitivanja, zamjene zatvarača ili opravke kvarova”, izjavila je Muzur.

Izrazila je nadu da će sarajevski VIK gubitke vode uspjeti svesti na prihvatljiv nivo, do 50 posto.

Među učesnicima konferencije bio je i Cumali Kinaci, generalni direktor “Vodovoda i kanalizacije Ankara”.

“Osnovni cilj našeg dolaska ovdje jeste predstavljanje nove tehnologije postavljanja cijevi bez kopanja. Došli smo sa ciljem da podijelimo svoje iskustvo i da vidimo iskustva drugih ljudi”, rekao je Kinaci.

Ankara, kao i većina drugih milionskih gradova u svijetu, prema njegovim riječima, susreće se sa problemima kada je vodovodna mreža u pitanju.

“Niskogradnja je sama po sebi teška oblast. U Ankari živi pet miliona stanovnika tako da se susrećemo sa problemima koje pokušavamo riješiti u skladu sa novom tehnologijom. Moramo mijenjati neke cijevi koje su stare i dotrajale, uvijek imamo posla”, rekao je Kinaci.

Yasin Torun, predsjednik turskog TSITT udruženja, koje je osnovano 2012. godine u Istanbulu i odgovorno je za podzemne vode i ispitivanje podzemnih voda, izrazio je zadovoljstvo što danas prisustvuje konferenciji u Sarajevu.

“Osnovni cilj našeg dolaska ovdje jeste korištenje novih tehnologija za smanjenje gubitaka u vodovodnim sistemima, zamjena vodovodnih i kanalizacionih cijevi bez kopanja”, istakao je Torun.

Dodao je da na konferenciji učestvuju gosti iz Njemačke, Austrije, balkanskih zemalja i Kine.