Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Međunarodna konferencija o ljudskim pravima otvorena u Sarajevu

BiH

konf o pravima (3)
Foto: I.Kralj

Međunarodna konferencija o ljudskim pravima pod nazivom ”Liquid reconciliation: Global perspectives, Glocal realities” počela je danas u Sarajevu pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i trajat će do 6. aprila.

Fokus konferencije je veza između zaštite ljudskih prava i perspektive pomirenja u podijeljenim društvima.

Zamjenik ministrice za ljudska prava BiH Predrag Jović je prije početka konferencije izjavio novinarima da ona predstavlja veliki doprinos, ne samo u smislu promocije ljudskih prava nego i njenog poziva na suočavanje s prošlošću, pomirenje i praštanje.

– Činjenica da su te teme stavljene u fokus konferencije daje nadu da generacije koje dolaze svemu navedenom pristupaju mnogo ozbiljnije i razumnije od njihovih prethodnika – naveo je Jović.

Po njegovim riječima, to je konkretan doprinos izgradnji zdravijeg društva i svjetlije budućnosti „za sve nas, ne samo u BiH nego u regionu i cijeloj Evropi“.

Generalni sekretar European Inter-University Centre for Human Rights and Democratisation (EIUC) u Veneciji Manfred Nowak je kazao da će se tokom konferencije baviti pitanjima istine, pomirenja, sjećanja, empatije.

– Kao primjer ćemo imati različite perspektive iz svih regija, naprimjer Južna Afrika, Argentina…Mislim da će to pomoći da imamo drugu perspektivu kako se to negdje u drugim državama rješavalo i kako bismo mogli budućnost ustrojiti na osnovu demokratskih principa i ljudskih prava – naveo je.

Direktor mastera za ljudska prava u Argentini Jorge Taiana je izrazio zadovoljstvo što će tokom konferencije moći diskutirati o temama koje su veoma bitne.

– Kad pričamo o pomirenju, sjećanju, mi ne pričamo o tome šta je bilo u prošlosti, nego pričamo o sadašnjem vremenu – kazao je Taiana, dodajući da je jako bitno da imaju priliku razmijeniti iskustava o temi istine, sjećanja i pomirenja.

Uvjeren je da je pitanje kako se suočavamo s prošlošću veoma važno za to kakva će biti budućnost.

Prorektor Univerziteta u Bolonji Stefano Bianchini je kazao da će raspravljati o pomirenju koje je još u toku.

– Pomirenje koje je stvar, ne samo BiH, ne samo regije, nego je na globalnom planu. Važno je da čujemo šta kažu i naše kolege iz Argentine, Južne Afrike, iz Azije, Kavkaza…- kazao je.

Ambasador Republike Italije u BiH Nicola Minasi je rekao da je divno da Italija i EU doprinose razvoju ljudskih prava u ovom području.

– Naše opredjeljenje je da ovaj program još više razvijemo. Sretan sam što se ovaj događaj dešava prije samita u Trstu, koji će biti u julu. Bit će održan u Italiji s fokusom na demokratiji, investicijama i infrastrukturi u ovom dijelu Evrope – naveo je.