Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mehmedović upozorava Evropu i SAD: Moskva telefonskim pozivom može zapaliti BiH

BiH

mehmedovic semsudin

“Jučerašnji napad na premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića na obilježavanju 20 godina genocida koji je počinila Vojska Republike Srpske (RS,) Policija RS-a, uz znanje i odobravanje Srbije, još jedan je dokaz da sigurnosnim sistemom i situacijom u Bosni i Hercegovini upravljaju velikosrpske i četničke policijsko-obavještajne strukture”, kazao je zastupnik i član komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne Skupštine BiH (PSBiH) Šemsudin Mehmedović.

[pull_quote_right]Na žalost, sve je moguće, pa čak i novi “ukrajinski scenarij” u ovom dijelu Evrope, nakon onoga što se desilo jučer u Memorijalnom centru u Potočarima na obilježavanju 20 godina genocida na Bošnjacima[/pull_quote_right]

Po njegovim riječima, jučer je pred očima javnosti i cijelog svijeta demonstrirana snaga tih struktura, kao i njihova spremnost do kojih granica mogu ići.

– Zahvaljujući policijskim strukturama RS-a i Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA), kojima upravljaju kadrovi koji nikada nisu prestali provoditi velikosrpsku politiku, temeljenu na genocidu, skup dostojanstva i boli žrtava genocida, kojima su se došli pokloniti najveći svjetski i evropski državnici, pretvoren je u jednom trenutku u svoju suprotnost – rekao je Mehmedović.

Ovo je, ističe, ujedno i trenutno najveća sigurnosna opasnost po slobodu i demokratske tekovine u Evropi, tim više jer ove strukture upravljaju sigurnosnim sistemom jedne evropske države.

Dodamo li ovome još 30.000 naoružanih četnika koji baštine i provode, fašističku ideologiju “Ravnogorskog četničkog pokreta” iz Drugog svjetskog rata koji je bio na strani nacističke Njemačke i fašističke Italije, ozbiljnost prijetnji ovih struktura po sigurnost u Evropi još je veća.

On je mišljenja da je jasno da ove strukture imaju u svojim rukama u ovom trenutku kompletan sigurnosni mehanizam u BiH i da na samo jedan poziv iz Moskve mogu zapaliti ratni požar jednostavnije i opasnije nego ruski separatisti u Ukrajini.

aa_picture_20150711_5829787_web

Jesu li Vučića svjesno poveli kroz masu?

Upozorio je da je krajnje vrijeme da se ovom pitanju posveti ozbiljna pažnja.

Naglasio je da je od ogromnog značaja da se, zarad očuvanja mira, slobode i tekovina demokratije u cijeloj Evropi, u političkoj eliminaciji i onesposobljavanju velikosrpskih sigurnosnih struktura u BiH, i njihovom privođenju pravdi, uključe predstavnici međunarodne zajednice i države predvodnice demokratije u Evropi i svijetu kao što su SAD, Velika Britanija, Njemačka i Francuska, ali i bh. patriotski orijentirani političari, kao i organi gonjenja i Tužilaštvo BiH.

– Inače, na žalost, sve je moguće, pa čak i novi “ukrajinski scenarij” u ovom dijelu Evrope, nakon onoga što se desilo jučer u Memorijalnom centru u Potočarima na obilježavanju 20 godina genocida na Bošnjacima Istočne Bosne. Propusti koje su jučer napravile sigurnosne službe nisu slučajni, već jasno planirani da bi se postigao cilj, od krivca napraviti žrtvu, a fokus domaće i, naročito, svjetske javnosti, s obilježavanja 20 godina genocida, prebaciti na planski insceniran napad na Vučića – rekao je Mehmedović.

On smatra da izjava ministra Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS-a potvrđuje problematičnost sigurnosnog sistema u BiH.

– Poslati naoružane i nepoznate ljude u masu koju je lako okrenuti u željenom pravcu, provesti sigurnosno rizičnu osobu kroz kordon mase, ne obavijestiti zadužene za sigurnost osoblja koje se obezbjeđuje, jeste podrivanje sigurnosnog sistema BiH i rizikovanje sigurnosti prisutnih na jučerašnjem skupu podgrijanom emocijama – kazao je Mehmedović.

Ipak se, kako je istakao, očekuje akcija od ministra sigurnosti i Vijeća ministara BiH, te da odgovorni moraju biti smijenjeni i, na temelju propusta, otklonjeni uočeni nedostaci u obezbjeđivanju ovog skupa.

Šef srbijanske policije: Sramotna izjava Mirsada Vilića o incidentu u Potočarima

Posljedice su, smatra, mogle biti katastrofalne po BiH, jer se prethodno vodila snažna kampanja i diplomatska ofanziva za i protiv podrške Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, tako da su svi predstavnici zemalja koje su bile na strani istine o genocidu u Srebrenici, bili izloženi sigurnosnom riziku.

Zaključio je da je samo razum i poziv Reisu-l-uleme očuvao dostojanstvo skupa i spriječio eskalaciju problema. Osudio je ponašanje Vučića u prethodnim danima i svih odgovornih za sigurnosne propuste, kao i zloupotrebu “ovog veličanstvenog skupa u politikantske svrhe od strane centara moći iz Srbije te dovođenje BiH na ivicu sukoba i u kontekst odnosa velikih sila.”