Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH

Mektić: Dokument je zaključan u sefu, neće ga pokazati dok ga NATO ne prihvati

mektic-2

“Da kažem da sam i ja na neki način došao do ključnih stvari tog dokumenta u kojem prvo stoji da se nigdje ne pominje vojna neutralnost BiH, da o statusu i učlanjenju BiH u NATO pakt neće odlučivati niži nivoi vlasti već državni organi i institucije”, ustvrdio je Mektić

Treća hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas se održava u Sarajevu. Denis Zvizdić (SDA), predsjedavajući PD PSBiH kazao je da se na dnevnom redu nalazi Zahtjev za razmatranje Prijedloga izmjene i dopune Poslovnika Zastupničkog doma kojima bi se osiguralo da se na vrijeme izvrši izbor radnih tijela, komisija Doma.

Zukan Helez (SDP) odmah je na početku tražio pet minuta pauze, kako bi dopunili dnevni red. Zvizdić je zamolio da se ne širi današnja sjednica, jer će vrlo brzo imati redovnu sjednicu na koju će moći sve tačke biti delegirane.

Zukan Helez je tražio da se na dnevni red uvrsti dogovor koji su postigli članovi Predsjedništva BiH.

“Poslanici ne znaju, niko ne zna kakav je to set reformi usvojen. Građani imaju pravo da znaju. Nemojte da bude kao u Dejtonu, pa imamo situaciju da ni danas nemamo rješenje za to”, kazao je Helez, tražeći pauzu kako bi dobili usvojeni materijal.

Saša Magazinović je kazao da bi oni podijelili materijal da ga imaju, i da je tačka dnevnog reda upravo zahtjev za dobijanje materijala. I Branislav Borenović je za uvrštavanje ove tačke dnevnog reda.

“Volio bih da imamo čitav materijal i o njemu raspravljamo. Mi tražimo da oni koji su ga napravili dostave”, dodao je Magazinović.

I Dragan Mektić je podržao ovaj prijedlog, kazavši da je ovaj dokument zaključan u sefovima članova Predsjedništva i ne smije se pokazati dok ne dobijemo potvrdu da izađe u javnost dok se ne prihvati u Briselu.

“Podržao bih prijedlog SDP-a BiH da mi danas u toku sjednice dobijemo dokument od Predsjedništva BiH i da se sa njim upoznamo i da o njemu raspravljamo. Ovo je strateško pitanje budućnosti BiH i njenih građana. Prema mojim informacijama, koje su vrlo osnovane, ovaj dokument je zaključan u sefovima članova Predsjedništva BiH i prema naređenjima nekih međunarodnih faktora on se javnosti ne smije pokazati dok ne dobijemo potvrdu da je NATO u Briselu prihvatio taj dokument”, kazao je Mektić i dodao:

“Evo da kažem da sam i ja na neki način došao do ključnih stvari tog dokumenta u kojem prvo stoji da se nigdje ne pominje vojna neutralnost BiH, da o statusu i učlanjenju BiH u NATO pakt neće odlučivati niži nivoi vlasti već državni organi i institucije, da se u dokumentu nalazi set stvari vezan za reformu odbrane i bezbjednosnog sektora. Samim tim se isključuje i poništava rezolucija NSRS i ja mislim da je posebno u interesu naroda u RS i nas koji ga ovdje predstavljamo da imamo taj dokument i da vidimo šta stoji u njemu, da li o učešću neće odlučivati niži nivoi vlasti”, poručio je zastupnik Mektić.

On je zatražio sat vremena pauze sa zahtjevom da Predsjedništvo BiH dostavi navedeni dokument koji će biti poslat u Brisel i da u salu Parlamenta BiH dođu članovi Predsjedništva i obrazlože nam taj dokument.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na vanrednoj sjednici održanoj jučer u Sarajevu donijelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Na istoj sjednici Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da će u NATO sjedište u Briselu dostaviti dokument Program reformi Bosne i Hercegovine, u roku od jedan dan nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara Vijeća ministara BiH.