Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić: Najvažnije je priznati da imamo problem terorizma u BiH

BiH

Ministar Mektić o Ibriću: Napadač nije evidentiran kao lice k

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je danas prije početka sjednice Predstavničkog doma državnog parlamenta kazao novinarima da je Ministarstvo sačinilo informaciju vezano za teroristički napad u Zvorniku, dodajući da je on definitivno sada okvalifikovan od Tužilaštva kao teroristički napad.

– Sačinili smo i informaciju koja se odnosi na provedenu akciju Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a kodnog naziva „Ruben“ i dostavili parlamentu. Danas će parlament raspravljati o tome i pretpostavljam da će donijeti određene zaključke – kazao je Mektić.

Naveo je da je u međuvremenu insistirao da se skinu sve oznake tajnosti s ovih dokumenata upravo da bi se javnost mogla upoznati o svim detaljima i da apsolutno bude transparentna priča o ovim događajima.

Ministar Mektić je kazao da je Ministarstvo predložilo određene mjere parlamentu te da pretpostavlja da će sigurno dio tih zaključaka usvojiti.

– Pretpostavljam da će parlament imati određenih svojih dodatnih zaključaka, prijedloga. Ono što budu prijedlozi i zaključci parlamenta to će nas obavezivati – kazao je Mektić.

Istaknuo je da je najbitniji zaključak da „mi pronađemo instrumente ovdje u organizacionom, institucionalnom smislu da se suprotstavimo prisutnom terorizmu u BiH“.

– Najvažnija je stvar, po mojoj ocjeni, da priznamo da imamo problem terorizma u BiH. Ako to priznamo, ubijeđen sam i da ćemo naći odgovarajuće mjere. Mi intenzivno radimo u okviru Ministarstva na jednom dokumentu koji će trebati da ponudi odgovor na pitanje kako se suprotstaviti terorizmu – kazao je Mektić.

Kazao je da on ne želi da to budu neke deklarativne mjere, „nego želim da budu konkretne, operativne mjere i radnje koje će udariti na terorizam ovdje i pobijediti i poraziti terorizam“.

– Namjerno sam rekao da ćemo pobijediti šaku kriminalaca i prevaranata koji žele da dovedu u pitanje sudbinu ove zemlje i svih nas u ovoj zemlji zbog svojih radikalnih i necivilizacijskih ideja – kazao je Mektić.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiHe bi na sjednici koja je počela u Sarajevu trebalo da razmatra Informaciju Vijeća ministara BiH o napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku, te o nedavnim hapšenjima na prostoru Republike Srpske.