Akcija “Gram”: Banjalučka policija uhapsila pet narkodilera

policija rs hapsenje

Banjalučka policija uhapsila je jučer pet osoba u akciji “Gram“, koja je rezultat višemjesečne istrage koja je vođena s ciljem pronalaska dokaza za krivična djela iz oblasti suzbijanja i zloupotrebe opojnih droga.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga slobode su lišeni M.S.(1976.), R.M.(1985.), B.P.(1982.), V.S.(1985.) i M.K.(1983.), svi iz Banja Luke, potvrđeno je danas iz CJB Banja Luka.

Na osnovu naredbe Osnovnog suda Banja Luka izvršen je pretres stambenih i drugih prostorija i pokretnih stvari koje koriste osumnjičeni.

Prilikom pretresa, pronađeni su i oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa spomenutim krivičnim djelima i koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku (mobilni telefoni, sim kartice, računari, više komada pribora za introvensko konzumiranje opojnih droga, medicinske igle, šprice, biljna materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu, sjemenke koje po svom obliku, boji i veličini asociraju na sjemenke indijske konoplje).

U prethodnom periodu, tokom provođenja akcije “Gram“, pored navedenog, oduzeto je ukupno 36,8 grama zelene biljne materije koja po svojim morfološkim svojstvima asocira na opojnu drogu marihuanu, 2,6 grama smolaste materije smeđe boje, koja asocira na opojnu drogu hašiš, više medicinskih tableta koje su korištene za povećavanje materije opojnih droga, 8,3 grama tečnog metadona u pripadajućoj ambalaži.

Također, saslušan je veći broj svjedoka i prikupljen dovoljan broj dokaza koji upućuje da postoje osnovi sumnje da su spomenute osobe izvršile krivično djelo neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga.

Nakon završene kriminalističke obrade, po instrukciji postupajućeg tužioca Okružnog tužilaštva Banja Luka, uhapšeni su pušteni na slobodu, a protiv njih će u redovnoj proceduri biti dostavljen izvještaj za ovo krivično djelo.