Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sjednica predsjedništva bih

Mektić objavio “dokaz” da je Dodik glasao, Komšić tvrdi: Cirkus za javnost u RS-u

komsic dodik

– Odluka nije donesena iz tog razloga. Sve ostalo nije naš problem i ne želimo učestvovati u cirkusu koji Dodik priređuje za javnost u Republici Srpskoj – kazao je u izjavi Komšić

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Heregovine Željko Komšić ponovio je danas da je sjednica Predsjedništva BiH održana u ponedjeljak, 10. augusta, a iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika stigao je odgovor da on nije saglasan sa Odlukom o imenovanju Upravnog vijeća Centralne banke BiH.

– Sjednica je jučer bila zakazana. Iz kabineta Dodika smo dobili odgovor da on nije saglasan sa odlukom o imenovanju Upravnog vijeća Centralne banke. Odluka nije donesena iz tog razloga. Sve ostalo nije naš problem i ne želimo učestvovati u cirkusu koji Dodik priređuje za javnost u RS, rekao je Komšić.

Podsjetimo, iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika oštro su demantovali informaciju da je održana telefonska sjednica ovog tijela, te naveli da od danas Upravni odbor Centralne banke BiH ne postoji, jer nije bilo saglasnosti sva tri člana Predsjedništva BiH.

Ističe se da je to “još jedna laž očigledno plasirana s ciljem pokušaja razbijanja srpskog jedinstva u Republici Srpskoj”.

U međuvremenu, poslanik SDS-a u Parlamentu BiH i bivši državni ministar sigurnosti, Dragan Mektić, na svom Twitter nalogu objavio je, kako on kaže, dokaz da je Dodik glasao.

“Evo vjerodostojnog dokaza iz Dodikovog kabineta da je Dodik glasao, čime se izjasnio da nije saglasan za imenovanje novog Upravnog odbora Centralne banke. Dakle učestvovao je u radu sjednice Predsjedništva BiH”, napisao je između ostalog Mektić.

Kako se vidi, uime Dodika glasao je njegov šef kabineta Danijel Dragičević, što je često i praksa kada se održavaju telefonske sjednice.

Na vanrednoj telefonskoj sjednici, koju je sazvao Komšić, Dodik je glasao protiv davanja saglasnosti za novi mandat dosadašnjem Upravnom vijeću Centralne banke BiH (CBBiH), dok su za imenovanje podršku dali Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Vanredna telefonska sjednica je sazvana jer mandat guverneru Senadu Softiću kao i članovima Upravnog vijeća CBBiH ističe danas. Zakon o CBBiH ne poznaje tehnički mandat i zato je bilo potrebno da Predsjedništvo imenuje novo Upravno vijeće.