Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić: Tajni plan Sarajeva je glupost, a Špiriću oblizuj se, ipak ovdje ima para

BiH

mektic (3)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da je od početka godine u BiH ušlo 5.116 ilegalnih migranata, od čega je oko 70 posto napustilo našu zemlju.

Nakon sastanka Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH, Mektić je rekao da je zahtjev za azil dosad podnijelo njih 475, ali da azil nikome nije odobren.

Pojasnio je da u strukturi migranata trenutno prednjače državljani Pakistana, slijede Sirijci, a na trećem mjestu su Iranci kojima je Srbija ukinula vize i iz te zemlje pokušavaju da dođu do zapadne Evrope.

Mektić je istakao da je upućivanje dodatnih snaga na granicu dalo dobre rezultate, te da je u ovoj godini 3.300 migranta vraćeno sa bh. granice.

Potcrtao je da su teze o “tajnom planu Sarajeva” da hiljade migranata budu naseljene u Republiku Srpsku izmišljotine i da je to nemoguće, a da tu priču potiču političari kako bi skrenuli pažnju sa stvarnih problema.

– Sve ovo o nekom tajnom planu Sarajeva, o nasaljevanju 11 hiljada migranta na području RS je najobičnija glupost i izmišljotina. To jednostavno je nemoguće da se dogodi. Neće se ni dogoditi. Ja sam na štabu danas rekao da ne želim da se od ovog štaba krije jedan jedini migrant. Imamo informaciju da pojedine države prikazuju da imaju od početka ove godine od 100 do 300 migranta. Otkudi ih onda kod nas 5.000, upitao je državni ministar sigurnosti.

Krizni fond je odobrio 1,5 miliona eura kao pomoć BiH u borbi protiv ilegalnih migracija. Državni ministar je iskoristio ovu priliku i da se izvini Nikoli Špiriću, za kojeg je ranije rekao da se ne bavi pitanjima migracija jer u tome „nema para“.

– Moram se ispraviti. Špiriću, ipak ima izgleda para ovdje. Oblizuj se. Ko zna, možda i ubaciš nešto u usta – poručio je Mektić svom kolegi iz SNSD-a.