BiH

Panedmija koronavirusa

Merhamet Njemačke osigurao 84.000 KM pomoći za socijalno ugrožene u BiH

10/05/2020

Od tih sredstava, do sada je kupljeno 1.640 prehrambenih porodičnih paketa koji su, posredstvom Merhametovih regionalnih odbora podijeljeni socijalno ugroženim porodicama širom BiH svih nacionalnosti

Merhamet Njemačke je i ove godine, posredstvom donatora u toj zemlji, bh. dijaspore, ali i Nijemaca koji podržavaju rad ove humanitarne organizacije, prikupio znatna sredstva namijenjena socijalno ugroženim građanima Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Od pojave pandemije novog koronavirusa do danas, Merhamet Njemačke je matičnoj organizaciji HO Merhamet MDD doznačio 27.000 eura (blizu 54.000 KM) za pomenute namjene. Od tih sredstava, do sada je kupljeno 1.640 prehrambenih porodičnih paketa koji su, posredstvom Merhametovih regionalnih odbora podijeljeni socijalno ugroženim porodicama širom BiH svih nacionalnosti.

Tako je, povodom katoličkog Uskrsa, HO Merhamet MDD podijelio 300 prehrambenih paketa hrvatskim porodicama u Sarajevu, Tuzli, Travniku, Mostaru Maglaju i Goraždu. Inače, Merhamet Njemačke u vrijeme uskršnjih praznika, uz pomoć velikog broja njemačkih i bh. donatora, organizira akciju “Kinderkarawane” (Dječiji karavan), kako bi se prikupio što veći broj paketa za djecu slabijeg imovnog stanja.

“Međutim, ove godine, zbog ograničene slobode kretanja, zbog činjenice da djecu nije bilo moguće okupiti po školama, vrtićima ili u bilo kojim drugim ustanovama, a naročito zbog činjenice da je koronavirus paralisao ekonomiju i da velikom broju ljudi prijeti gubitak posla, odlučili smo ove godine obezbijediti prehrambene pakete“, kazao je Nedim Kadirić, predsjednik Merhameta Njemačke.

Od sredstava koje je prikupio Merhamet Njemačke, HO Merhamet MDD, posredstvom svojih regionalnih odbora, podijelio je i 200 paketa srpskim porodicama, povodom pravoslavnog Vaskrsa. Pakete su dobile socijalno ugrožene porodice pravoslavne vjeroispovijesti u Sarajevu, Maglaju, Travniku, Tuzli, Goraždu i Zenici.

Od ukupnog iznosa koji je obezbijedio Merhamet Njemačke, 7.000 eura (blizu 14.000 KM) namijenjeno je za pripremu 2.700 iftara za socijalno ugrožene stare, bolesne i iznemogle osobe širom BiH. Te iftare Merhametovi regionalni odbori pripremaju u svojim javnim kuhinjama i dostavljaju na kućne adrese pomenutih kategorija stanovništva.

Osim toga, 3.000 eura (blizu 6.000 KM) namijenjeno je Merhametu Sandžaka, kao pomoć bošnjačkim porodicama na tom području.

“Odziv donatora u Njemačkoj je veći nego ikad do sada. Merhamet Njemačke je prikupio još 15.000 eura, približno 30.000 KM, pa će i taj novac biti utrošen za pripremu iftara i kupovinu prehrambenih paketa, odnosno pomoć siromašnim familijama i postačima u drugoj polovini mjeseca ramazana“, istakao je Kadirić.

Kenan Vrbanjac, predsjednik HO Merhamet MDD zahvalio se Merhametu Njemačke i njegovom predsjedniku Kadiriću na izuzetnim aktivnostima i na značajnoj pomoći za socijalno ugrožene porodice u BiH svih nacionalnosti.

“Zadovoljstvo je utoliko veće što je Merhamet obradovao brojne porodice u našoj zemlji u stanju socijalne potrebe i to povodom njihovih vjerskih blagdana. Katoličkim porodicama uručili smo pomoć za Uskrs, pravoslavnim za Vaskr, dok su muslimanima obezbijeđeni ramazanski paketi i iftari, kao i prehrambeni bajramski paketi. To je još jedna potvrda da je Merhamet otvorena humanitarna organizacija koja pomaže svima, bez obzira na vjeru i naciju. Merhamet Njemačke je i ove godine odradio veliki i značajan posao, na čemu smo im zahvalni. Ponosni smo što su dio naše velike Merhametove porodice“, naglasio je Vrbanjac.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.