Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivši predsjednik Hrvatske

Mesić: Čović ide putem Dodika, samo u različitoj terminologiji

Stjepan Mesic

Bivši predsjednik Hrvatske Mesić smatra da je trebalo pohvaliti to što je jedan dio Bošnjaka glasao za Komšića

Komentarišući pritiske iz Republike Hrvatske čiji politički vrh traži da se u Bosni i Hercegovini izvrše izmjene Izbornog zakona, optužujući Bošnjake da su izabrali hrvatskog člana u Predsjedništvu BiH, bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić je rekao da bi Hrvati u BiH, da su htjeli Dragana Čovića u Predsjedništvu BiH, masovno izašli na izbore u oktobru i izabrali ga.

„Očito je da ga oni nisu htjeli“, rekao je Mesić u četvrtak navečer u Dnevniku D Federalne televizije, prenosi Patria.

Bivši predsjednik Hrvatske Mesić smatra da je trebalo pohvaliti to što je jedan dio Bošnjaka glasao za Komšića, jer je, rekao je Mesić, u „bošnjačkom korpusu došlo do civilizacijskog iskoraka.“

„To je civilizacijski iskorak koji pokazuje da Bosna ima budućnost“, rekao je Mesić.

Na pitanja da li je Demokratska fronta, čiji je predsjednik i osnivač Željko Komšić trebala ući u vlast nakon izbora u BiH, Mesić je rekao da se to trebalo desiti „radi demokratskog zdravlja u Bosni i Hercegovini.“

Bivši predsjednik Hrvatske ne misli da sadašnji politički vrh te zemlje vodi dobru politiku prema BiH. On je rekao da nema razlike između oficijelne politike Beograda i Zagreba prema Bosni i Hercegovini.

„Jasno, ima nešto u retorici, ali u samoj politici nema“, rekao je Mesić, dodajući da i Beograd govori da je za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu, a onda u svemu podržavaju Milorada Dodika, koji ne priznaje Bosnu i Hercegovinu.

„Hrvatska politika je za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, ali u svemu podržavaju Dragana Čovića, i njegovu politiku, a Dragan Čović ide putem Milorada Dodika, samo u različitoj terminologiji“, rekao je Mesić.