velika kladuša

Migrantima bez dozvole spriječen ulazak u prihvatni centar

miral migranti (1)

Šiljdedić je napoenuo da policija ne određuje broj kampova i gdje će migranti boraviti, već da se njihove aktivnosti odnosi na zaštitu imovine i bezbjednost građana

Policija u Velikoj Kladuši danas je spriječila oko 50 migranata da bez dozvole uđu u prihvatni centar “Miral”, izjavio je Srni portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić.

Šiljdedić je rekao da je policija privela dva Pakistanca koji su kao znak protesta sjeli na magistralni put i tako blokirali saobraćaj.

Nakon obavljenog razgovora u policiji, oni su pušteni.

Portparol kantonalnog MUP-a je potvrdio da se, osim u nekoliko prihvatnih centara, migranti nalaze na cijelom području Unsko-sanskog kantona.

“Imamo lica u kampovima koji imaju kapacitete za njih, jedan broj ih je u tranzitu kroz kanton prema Hrvatskoj, kao i one koje hrvatska policija vraća nazad. Migranti su svuda oko nas – po parkovima, ulicama, u privatnim smještajima i to je svakodnevna slika ne samo u Kladuši, već i u Bihaću i drugim mjestima na ovom području”, rekao je Šiljdedić.

Prema njegovim riječima, u ovaj kanton svakodnevno dođe minimalno 100 novih migranata koji se, s obzirom na popunjenost kampova, snalaze na razne načine.

Šiljdedić je napoenuo da policija ne određuje broj kampova i gdje će migranti boraviti, već da se njihove aktivnosti odnosi na zaštitu imovine i bezbjednost građana.

On je dodao da u proteklih dva mjeseca nije bilo većih incidenata, dok manjih skoro svakodnevno ima.

Šiljdedić je naveo da migranti povremeno izvrše određeni broj krivičnih djela ili ih neko počini prema njima, kao i narušavanje javnog reda i mira.