Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kad god "zapne", sjeti se rata

Miladin o Skaki i ratu, Ćudić mu brzo odgovorila: Sarajevo je njihovo koliko i moje i vaše

rrrrr

Nakon što je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić objavio video-snimak na kojem se spominje i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Sarajeva, on je osjetio potrebu da se prisjeti ko je gdje bio u ratu?!

Nakon što je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić objavio video-snimak na kojem se spominje i Almedin Miladin, vijećnik u Gradskom vijeću Grada Sarajeva, u kontekstu izbora za gradonačelnika Sarajeva 2016. godine kada je na glasanju pobijedio kandidat SDA Abdulah Skaka, a izgubila članica Naše stranke Sabina Ćudić, on se danas obratio javnosti.

“Tamo se navodi da sam pod određenim pritiskom ili navodnom trgovinom glasao u drugom krugu za Skaku, a ne za Ćudić. Sasvim jasno moram istaći da nisam bio ni pod kakvim pritiskom, jer nijedan politički funkcioner, pa ni Asim Sarajlić, prema meni ne može izvršiti pritisak ako ja neću nešto da uradim. Oni koji me poznaju, uvijek to mogu potvrditi. Nema tu nikakvih nezakonitih radnji niti trgovine glasovima”, ustvrdio je Miladin te dodao:

“Bio sam maloljetni borac Armije RBiH koji je u borbi za Bosnu i Hercegovinu izgubio nogu! Zastanite malo ovdje i razmislite o tome! Nisam patetičan niti se skrivam iza toga! Pogledajte u svoje noge dok ovo čitate i zahvalite se Bogu ili sudbini da hodate na dvije, ja sam kao maloljetan za ovaj grad izgubio nogu! Agresor je pucao na moj grad, a na njegovim obroncima je bio i sadašnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Agresija na moju zemlju je vođena iz Beograda. Dosta mojih sugrađana za vrijeme rata je poginulo ili ranjeno, a dobar dio ih je napustilo Bosnu odlazeći u razne krajeve svijeta. Otići ili ostati je svačiji lični izbor, ali dozvolite mi da i ja imam svoje principe i odnos prema tome. Moj princip nije stranački i ja sam bio član nekoliko stranaka, i nikad niko nije upravljao sa mnom. Kad god osjetim da se neko igra odnosom prema odbrani od agresije njegova stranačka zastava za mene prestane vrijediti. Ja nisam mogao glasati za nekoga ko je proveo rat u Beogradu kao Sabina Ćudić. To ne znači da je ona nešto krivo uradila, ali tako kuca moje srce. Ko nije proveo rat u Bosni i Hercegovini, ne može na mom listiću dobiti podršku za predsjednika Bosne i Hercegovine. Žao mi je, ali to je tako i to sam ja. Nekome se ovo može sviđati ili ne, to je stvar izbora i to uvažavam. Gospođa Čudić nije postala gradonačelnica jer nije imala dovoljno glasova i moj glas je bio na drugoj strani. Bio sam svjestan da odlazim iz SDP-a nakon tog glasanja. Podržavajući nekog ko je sve vrijeme agresije proveo u Beogradu, SDP je meni pokazao da ne funkcionišemo na istim principima. Da je sada opet glasanje i da imam ista dva kandidata na stolu, ponovo bih glasao za Skaku. To sam ja, to su moji principi, a ovo je demokratska zemlja. Tačka”, zaključio je Miladin.

Nakon njegovog saopćenja oglasila se predsjednica GO Naše stranke i zastupnica u Parlamentu FBiH Sabina Ćudić.

“Gospodine Miladin i Vama slični, 17. aprila 1992. godine napunila sam deset godina. Živjela sam u tadašnjoj ulici Omera Maslića, današnjoj Envera Šehovića, u Sarajevu. U stanu u kojem i danas živi moja porodica. Proslavu mog rođendana smo otkazali nakon što su roditelji moje prijateljice, koja je živjela u tadašnjoj ulici Darovalaca krvi, javili da snajper puca na raskrsnici pored Hitne pomoći. Rat sam provela, kao i moji sarajevski vršnjaci, pohađajući podrumsku ratnu školu – Osnovnu školu ‘Alija Alijagić’, između podruma i kuće, preživljavajući zajedno s komšijama, promatrajući kako neki od njih ginu, promatrajući kako gori zgrada ‘Šibica’ s prozora sobe koju sam dijelila s nenom Dikom, inače izbjeglicom. Mogla bih vam pisati o mnogo čemu što sam vidjela i doživjela u tom periodu, emotivno vas ucjenjivati i politički profitirati od svojih ratnih trauma – ali jedno je sigurno, gospodine Miladin, za razliku od vas i vama sličnih, ništa, ama baš ništa nije učinilo da mrzim, targetiram ili lažem o djeci koja nisu bila tu u ratu. Sarajevo je njihovo koliko i moje. Koliko i vaše”, zaključila je.