Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Služi doživotnu kaznu

Milan Lukić optužen zbog ratnog zločina nad otetim putnicima u Štrpcima

milan-lukic

Od 20 osoba, pronađeni su posmrtni ostaci 4 žrtve

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Lukić Milana, rođenog 1967. godine u Foči, nalazi se na idržavanju kazne izrečene od MKSJ.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, koji se nalazi na izdržavanju kazne, koju mu je izrekao MKSJ u Den Haagu, Tužiteljstvo BiH ispunilo je posljednje procesne uvjete za podizanje optužnice protiv Milana Lukića.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, zajedno sa zapovjednicima i drugim pripadnicima Interventne čete Višegradske brigade VRS, postupao protivno odrebama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je, sudjelovao u planiranju i organiziranju otmice putnika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz prinudno zaustavljenog vlaka koji je saobraćao na relaciji Beograd–Bar u mjestu Štrpci.

Nakon otmice 18 osoba bošnjačke nacionalnosti, državljana Srbije i Crne Gore sa područja Sandžaka, jedne osobe hrvatske nacionalnosti iz Beograda i jedne NN osobe arapskog podrijetla, optuženi je zajedno sa drugim pripadnicima VRS, sudjelovao u odvođenju otetih osoba u školu u mjestu Prelovo, gdje su pretučeni, mučeni, zlostavljani i opljačkani, nakon čega su odvezeni u mjesto Musići, gdje je optuženi osobno sudjelovao u ubojstvu otetih osoba, čija tijela su bačena u rijeku Drinu.

Od 20 osoba, pronađeni su posmrtni ostaci 4 žrtve, dok se za ostalima još uvijek traga. Optuženi se tereti za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.