BiH

sjednica VSTV-a

Tegeltija službeno podnio ostavku, na čelu privremeno Gorušanović-Butigan

16/12/2020
Foto: Dejan Rakita/Pixsell

Milan Tegeltija je, kako je to istaknuto na sjednici, predao pismeni podnesak koji će biti proveden kroz proceduru

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Herecegovine (VSTVBiH) Milan Tegeltija danas je u nastavku dvodnevnog zasjedanja ovog regulatornog tijela predao pisanu ostavku, nakon što su članovi Vijeća izglasali zaključak kojim ga obavezuju da to učini.

Naime, većina članova VSTV-a izglasala je zaključak „da predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija danas preda pisanu ostavku, a da Vijeće odredi jednog člana VSTV-a koji će predstavljati instituciju do izbora novog člana iz osnovnih i okružnih sudova RS kako bi Vijeće u punom sastavu moglo pristupiti izboru novog Predsjedništva VSTV-a“.

Kako je prethodno saopćila potpredsjednica VSTV-a BiH Sanela Gorušanović-Butigan, na temelju održane rasprave nakon Tegeltijine ostavke i novonastale proceduralne situacije iskristalisana su tri moguća zaključka, te je osim prvog koji je izglasan predočila i još dva zaključka.

Po njenim riječima, drugi zaključak bio bi „da predsjednik danas preda pisanu ostavku i da se pristupi izboru predsjednika“, a treći je „da predsjednik preda pisanu ostavku danas, a prije toga zakaže novu sjednicu VSTV-a i uputi zahtjev Vrhovnom sudu RS za izbor novog člana ispred osnovnih i okružnih sudova“.

Nakon što je Tegegeltija predao pisanu ostavku data je pauza kako bi to ostavka bila protokolisana u Sekretarijatu VSTV-a i stupila na pravniu snagu.

Privremena predsjednica

U nastavku dvodnevne sjednice Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Herecegovine (VSTVBiH) potpredsjednica tog regulatornog tijela Sanela Gorušanović-Butigan izabrana je jednoglasno za osobu ovlaštenu za predstavljanje VSTV-a BiH u periodu do njegove popune i izbora novog rukovodstva nakon Tegeltijine ostavke.

Glasanje o tome uslijedilo je nakon što je dosadašnji predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija danas predao i pisanu ostavku na tu funkciju, kao i na članstvo u toj instituciji.

Generalna ocjena članova Vijeća bila je da Gorušanović-Butigan treba da bude ovlaštena osoba za predstavljanje VSTV-a, budući da kao potpredsjednica ima uvid u sve relevantne procese i procedure.

Svemu je prethodilo izglasavanje (većinom glasova) zaključka “da predsjednik VSTV-a danas preda pisanu ostavku, a da Vijeće odredi jednog člana VSTV-a koji će predstavljati instituciju do izbora novog člana iz osnovnih i okružnih sudova RS kako bi Vijeće u punom sastavu moglo pristupiti izboru novog Predsjedništva VSTV-a BiH“.

Time je razriješena novonastala proceduralna situacija nakon što je Tegeltija u utorak obavijestio članove VSTV-a da podnosi neopozivu ostavku.

Budući da je Tegeltijina pisana ostavka (podnesak) u međuvremenu protokolisan u Sekretarijatu VSTV-a, kopija tog podneska na kojem se nalazi pečat prijemne kancelarije predočen je članovima VSTV-a.

Gorušanović-Butigan je, radi javnosti, pročitala sadržaj Tegeltijine pisane ostavke.

Tegeltija u pisanoj ostavci navodi kako smatra “da je rad VSTV-a BiH kompromitovan“ i da u tim uslovima ne želi više učestvovati u radu takve institucije, te da zbog toga podnosi ostavku na mjesto predsjednika VSTV-a BiH, kao i na mjesto člana tog regulatornog tijela.

Sjednica VSTV-a je, nakon razrješenja svih proceduralnih pitanja i dilema nastalih nakon neopozive ostavke dosadašnjeg predsjednika, nastavljena u skladu s korigovanim dnevnim redom.

U nastavku bi, između ostalog, trebalo pristupiti imenovanju glavnog federalnog tužitelja i predsjednika Vrhovnog suda Federacije BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.