BiH

Predsjednik Hrvatske

Milanović: Genocid u Srebrenici je nepojmljiv masakr i sumrak civilizacije

11/07/2021

Milanović je dodao kako se danas obilježava još jedna tužna godišnjica strašnog zločina u kojem su prekinuti životi više od 8.000 ljudi

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u videoporuci na komemoraciji žrtvama srebreničkog genocida iz jula 1995. godine, kazao je kako se budućnost kao i saradnja između naroda na ovom području, neće se moći graditi bez iskrenog odnosa prema prošlosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Milanović je dodao kako se danas obilježava još jedna tužna godišnjica strašnog zločina u kojem su prekinuti životi više od 8.000 ljudi.

Porodicama žrtava izrazio je saučešće te naglasio kako su svjesni njihove goleme boli i patnje.

”Genocid koji je počinjen na ovom mjestu prije 26 godina najstrašniji je zločin na evropskom kontinentu nakon Drugog svjetskog rata te trajna odgovornost svih država i cijele međunarodne zajednice da čuvaju sjećanje na nevine žrtve ovog brutalnog, nepojmljivog masakra sumraka civilizacije”, rekao je Milanović u poruci.

Naglasio je kako se tragedije hiljada porodica žrtava stalno produbljuju brojnim pokušajima negiranja ili revitaliziranja ovog strašnog pokolja, što se gleda desetljećima.

”Budućnost kao i suradnja između naroda na ovom području, neće se moći graditi bez iskrenog odnosa prema prošlosti što uključuje sagledavanje bolnih činjenica zločina u Srebrenici. Otvoren i iskren odnos prema prošlosti kao i kažnjavanje svih odgovornih za ovaj zločin omogućit će otvaranje novih stranica suradnje koje će biti temeljene na evropskim vrijednostima te koje će omogućiti budućnost u kojoj mladi ljudi neće strahovati od ponavljanja strašnih zločina iz prošlosti kojih je na ovom našem prostoru bilo mnogo, i previše”, rekao je Milanović.

Dodao je kako je odgovornost svih da svakodnevno čine sve kako se ovakve tragedije ne bi ponavljale u budućnosti.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, do sada su ukopane 6.652 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još uvijek se traga više od 1.000 žrtava genocida.​​​​​​​

Danas se u Potočarima, kraj Srebrenice, održava komemoracija, dženaza i ukop još 19 žrtava genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, počinjenog u julu 1995. godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.