Milenko Krsmanović za glavu advokata Muhidina Kape nudio automobil?!

muhidin kapo
Muhidin Kapo

Protiv Milenka Krsmanovića (1957.) iz sokoločakog mjesta Bijele Vode, Tužiteljstvo BiH je podiglo optužnicu koja ga tereti za ometanje rada pravosuđa, odnosno jer je dogovarao ubistvo sarajevskog advokata Muhidina Kape kako bi ga spriječio da svjedoči protiv njega u predmetu ratnog zločina, piše Dnevni list.

U optužnici se navodi da je Krsmanović od 4. februara do 17. juna prošle godine na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva, iskazao namjeru sprečavanja advokata Kape da svjedoči u predmetu ratnog zločina koji se vodi protiv njega, dogovaranjem lišenja života svjedoka.

Tužiteljstvo je prethodno protiv Krsmanovića podiglo optužnicu za ratni zločin, a Sud BiH odlučio da se vođenje postupka protiv optuženog prenosi na mjesno nadležni Okružni sud u Istočnom Sarajevu.

Krsmanović je, stoji u optužnici, stupio u kontakt sa trećom osobom sa kojom se sastao u dva navrata, ustupio sve relevantne informacije i bitne detalje o životu svjedoka Kape, mjestima na kojima boravi, njegovom kretanju, mjestima na kojima se nalaze objekti koje koristi i njegovom vozilu.

Pri tome je iznosio konkretne prijedloge o načinu izvršenja ubistva, te trećoj osobi prilikom razgovora ponudio nedozvoljenu materijalnu korist u novčanom iznosu ili u vidu automobila za izvršenje dogovora, tačnije ubistva advokata kao i prikrivanje tragova izvršenog kaznenog djela, a sve prije termina održavanja glavnog pretresa.

Ratna događanja

Sredinom juna prošle godine, Krsmanovića su uhapsili pripadnici SIPA-e i sarajevskog MUP-a. Inače, optužnica koja je potvrđena početkom prošle godine, Krmanovića tereti da je tokom jula 1992. kao pripadnik MUP-a RS, SJB Sokolac, počinio ratni zločini protiv civilnog stanovništva.

U toj optužnici stoji da je Krsmanović u rejonu sela Pedište, općina Sokolac, došao sa još jednim pripadnikom VRS, do mjesta gdje je bio zarobljen civil bošnjačke nacionalnosti sa područja Rogatice, koji se zbog straha za svoj život pokušavao prebaciti na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH.

Nakon toga, optuženi je zajedno sa navedenim pripadnikom VRS, opljačkao civila, te ga uz nanošenje tjelesnih ozljeda vozilom odvezao prema SJB Sokolac. Zarobljenika su cijelo vrijeme tukli i nanosili mu ozlijede, da bi na jednom mjestu žrtvu izveli sa namjerom da ga ubiju, od čega su odustali.

Muhidin Kapo je 1992. godine bio jedini advokat na području Rogatice i svjedok događaja koji se na teret stavljaju Krsmanoviću.

Osim optužnica za ratni zločin, te ometanje rada pravosuđa, Krsmanovića je policija hapsila u ljeto 2008. zajedno sa više osoba zbog krađa skupocjenih automobila u Sarajevu. Upravo je na imanju jednog njegovog srodnika u Bijelim Vodama pronađeno pet automobila ukradenih u Sarajevu.