Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dramatične brojke

Miletić: Prema procjenama u BiH živi do 2,8 miliona stanovnika, potreban popis

Foto: Hazim Aljović/ Fena

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH navela je sve korake koje je potrebno ispuniti prije nego se uđe u proces popisa, naglašavajući da će kao Vijeće ministara zatražiti od nadležnih institucija da započnu rad na tome

Delegat Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zlatko Miletić (Za nove generacije) zatražio je na današnjoj sjednici odgovor na pitanje da li će u BiH biti organiziran popis stanovišta koji je preduslov za utvrđivanje demografske slike stanovništva i donošenje bilo kakvih politika.

Upozorio je na dramatične brojke o odlasku ljudi iz države, iznoseći podatak da postoje procjene sigurnosnih i obavještajnih službi da u BiH trenutno živi svega između 2,3 i 2,8 miliona stanovnika.

Naveo je i da su institucije BiH dužne provoditi taj proces, posebno imajući u vidu činjenicu da je posljednji obavljen prije tačno deset godina zbog čega kaže da je procedura trebala početi već ove godine, kazavši da je za taj proces potrebno više od 40 miliona KM.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto (HDZ) navela je sve korake koje je potrebno ispuniti prije nego se uđe u proces popisa, naglašavajući da će kao Vijeće ministara zatražiti od nadležnih institucija da započnu rad na tome.

Pojasnila je da su dva elementa potrebna prije nego se organizira popis, a to je osiguranje sredstava u budžetu i tačno određivanje početka popisa kako bi se usvojio zakon o popisu stanovništva u BiH.

-Zakon o popisu se usvaja kada se zna kada je popis, iznos finansiranja, popisna pitanja, metodologija, nabavljena IT oprema, proveden pilot projekat i još niz aktivnosti i onda kada je sigurno da neće biti nikakvih izmjena – dodala je.

Nakon provedenih svih ovih aktivnosti Agencija za statistiku BiH bi u saradnji sa entitetskim zavodima za statistiku izradila Nacrt zakona za popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, uputilo ga prema Vijeću ministara koje ga onda upućuje u daljnju parlamentarnu proceduru.