Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

komandantica kriznog štaba fbih

Milićević: Nisam blokirala nabavu testova za detekciju koronavirusa

jelka_milicevic_markica

Milićević je pozvala sve predstavnike vlasti, mjerodavnih institucija i liječničke struke u Federaciji BiH da u ovoj teškoj situaciji rade zajedno na dobrobit svih građana i poštuju sve preporuke nadležnih tijela jer je to jedini način da “sačuvamo zdravlje svih nas”

Povodom medijskih spekulacija, nastalih nakon imenovanja novog Federalnog štaba civilne zaštite i obrazloženja da prethodni saziv „nije odgovorio na zadatke kao što je nabava medicinske opreme“, komandatica Federalnog štaba civilne zaštite i ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević najoštrije je osudila pokušaje dezinformiranja javnosti i tvrdnje da je ona osoba zbog koje kasne određene odluke, a na štetu zdravlja građana.

– Niti jednog trenutka, ni na koji način, nisam, niti ću blokirati nabavu testova za detekciju korona virusa ili bilo koje druge zdravstvene opreme. Zahtijevam i zahtijevat ću jedino da se u ovoj kriznoj situaciji mora slušati liječnička struka i Zavod za javno zdravstvo, koji daju konačnu riječ koliko i koje vrsta testova i medicinske opreme se nabavlja – naglasila je Miličević.

Kao jedan od dokaza da blokada nije postojala javnosti se daje na uvid Odluka o nabavi materijala i opreme od 20. marta 2020. iz koje je vidljivo da se za nabavu 30.000 komada testova za detekciju Cov 2019 odobrava 1.386.600,00 KM, a koji se u FBiH očekuju već tokom sutrašnjeg dana.

– O razlozima smjene prethodnog saziva kriznog štaba sada neću polemizirati, za to će doći vrijeme, ali javnost mora znati da je Vlada FBiH usvojila sve njegove izvještaje o radu i provedbi mjera na svim razinama – istaknula je Milićević, naglasivši da su sredstva u proračunu Federacije BiH za borbu protiv koronavirusa osigurana i neupitna.

Milićević je pozvala sve predstavnike vlasti, mjerodavnih institucija i liječničke struke u Federaciji BiH da u ovoj teškoj situaciji rade zajedno na dobrobit svih građana i poštuju sve preporuke nadležnih tijela jer je to jedini način da “sačuvamo zdravlje svih nas”, saopćeno je iz Ministarstva financija FBiH.