Milićević: Rok otplate kredita s MMF-om deset godina

jelka_milicevic12333

Dopremijerka i federalna ministrica finansija Jelka Milićević prezentirala je poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH predloženo zaduženje Federacije BiH po Proširenom aranžmanu (EEF) s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Iznos zaduženja je do 295.361.333,00 SDR (Posebna prava vučenja) ili 720.224.000,00 KM, što predstavlja dvije trećine od ukupno odobrenih sredstava za BiH od 443.042.000,00 SDR ( 1.080.336.000,00 KM).

– Rok otplate ovog kredita je 10 godina. Sredstva kredita će se doznačiti proračunu Federacije BiH u periodu od tri godine u tranšama – kazala je Milićević.

Svaka tranša, istakla je, bit će utvrđena i doznačena nakon ocjene MMF-a o uspješnosti provođenja programa, putem kvartalnih pregleda kvantitativnih kriterija izvršenja i strukturnih reformi.

Sredstva kredita koristit će se za pomoć u provođenju ekonomskih politika koje imaju tri glavna cilja.

– Prvi cilj je intenziviranje reformi da bi se unaprijedilo poslovno okruženje, privukle investicije, otvorilo više radnih mjesta u privatnom sektoru, te povećao potencijal za rast ekonomije – rekla je Milićević.

Drugi cilj je nastavak procesa fiskalne konsolidacije s namjerom da se osigura kontinuirano smanjenje javnog duga u odnosu na BDP, uz istovremeno smanjenje veličine vlade i unapređenje kvaliteta vladine potrošnje.

Očuvanje stabilnosti financijskog sektora i oživljavanje kreditne aktivnosti banaka treći je cilj provođenja ekonomskih politika.

– Prošireni aranžman za BiH će pomoći u provedbi ekonomskih politika i reformi, kao i u ispunjavanju financijskih potreba koje se predviđaju u narednim godinama – poručila je Milićević poslanicima koji u nastavku vanrednog zasjedanja, nakon rasprave, trebaju glasati o Odluci o prihvaćanju zaduženja FBiH po Proširenom aranžmanu (EEF) s MMF-om.