Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Burzić: Bilo samo osam, a ne 18 krivičnih prijava protiv Sanjina Sefića

Hitna sjednica Skupštine KS
FOTO: I. Kralj

Glavna tužiteljica Tužilaštva KS, Dalida Burzić, na današnjoj hitnoj sjednici Skupštine KS o sigurnosnoj situaciji izjavila je kako kaznena politika u KS nije odgovorila zadatku te da Tužilaštvo KS na indirektan način može utjecati na sigurnosnu situaciju.

Burzić je naglasila kako će uvijek osjećati i imati moralnu potrebu odgovoriti na pitanja građana KS i doprinijeti rješenju situacije.

– Tužilaštvo KS ne odgovara za sigurnosnu situaciju u KS nego je nadležno da kazni počinioce krivičnih djela i njihova otkrića. Tužilaštvo KS ne skida sa sebe odgovornost te itekako može na posredan način utjecati na sigurnosnu situaciju. To se može realizirati tako što ćemo goniti počinioce krivičnih djela i podizati optužnice protiv njih kada za to postoji osnova – kazala je Burzić, naglasivši da je bitna dobra saradnja s Ministarstvom unutrašnjih poslova KS

Tužiteljica je napomenula kako je bitno na vrijeme informirati i obavijestiti javnost o istinitim događajima te da MUP ne treba prebacivati odgovornost na Tužilaštvo.

– Nije istina da Tužilaštvo KS nije procesuiralo krivične prijave protiv Sanjina Sefića, a bitno je naglasiti da ih je bilo samo osam, a ne 18, kako je kazao MUP KS. Sve su procesuirane – dodala je Burzić.