Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Blagovčanin za Fokus

Milorad Dodik u sudnici: Ovo su samo neke od nelogičnosti

dodik blagovcanin sudnica
Foto: Sud BiH/Fokus.ba

Predsjednik Upravnog odbora TI BiH kaže da ovo ima sve elemente farse u režiji Schmidta i Dodika

Predsjednik Upravnog odbora Transparency international BiH Srđan Blagovčanin u razgovoru za Fokus detektovao je samo neke od nelogičnosti koje jučer u sudnici Suda BIH ali i na sastanku s koalicionim partnerima demonstrirao predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik.

Dodik je jučer, naime, tokom izjašnjenja o krivici u Sudu BiH iskazao veliko nepoštovanje prema ovoj pravosudnoj instituciji, da bi sa političkim partnerima nedugo nakon toga upravo o njoj razgovarao.

Kako je moguće…

-Čitava situacija sa procesuiranjem Dodika zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika ima sve elemente farse u režiji i Christiana Schnidta i Milorada Dodika. Prvo pitanje, kako je moguće da se zbog nepoštovanja odluka cijeli proces odvija takvom brzinom, a sa druge strane za proteklih 20 godina, je bilo bar 20 neuspješnih postupaka zbog korupcije protiv Dodika, od privatizacije Naftne Industrije, zgrade Vlade, autoputa, do kuće u Beogradu i ko zna šta sve ne – naveo je Blagovčanin.

Napominje da ti postupci ili su trajali godinama ili su volšebno završavani ili su pod misterioznim uslovima transferisani sa Tužilaštva BiH na Tužilaštvo RS.

-A onda, naravno, nebo je granica. Ili se samo sjetite da je Dodik u NSRS za govornicom rekao da prisluškuje opoziciju i nikom ništa. Ili pogledajte jučer izjašnjenje o krivici. Kako je moguće da Dodik nije sankcionisan zbog nepoštovanja Suda? Ili druga stvar. Zašto Sud BiH nije izrekao mjere zabrane Dodiku imajući u vidu da su ispunjeni svi uslovi za to- upitao je Blagovčanin.

Zaključuje da se nesumnjivo radi o farsi. Sve ovo potkrepljuje još jednom činjenicom

-Isti dan kada se Milorad Dodik izjašnjavao o krivici pred sudom koji ne priznaje i koji smatra neustavnim, samo sat kasnije na sastanku koalicije usaglašava finese zakona kojim se uspostavlja drugostepeni sud tom sudu gdje se izjašnjavao o krivici- ističe Blagovčanin te dodaje:

Pravilo u Krivičnom zakonu

-A možemo i dalje nastaviti sa apsurdima, pogledajte kakav je odnos imao Schmidt u Federaciji kada je mijenjao Ustav i Izborni zakon pa onda suspendovao Ustav. A u RS nije našao za shodno da reaguje čak ni kada mu je u izgled stavljena fizička prinuda, pa čak ni kada se fizički blokira međuentitetska linija – potcrtao je Blagovčanin.

Kaže da bi se moglo navoditi još niz argumenata , „ali teško se oduprijeti utisku da su gospodin Schmidt i gospodin Dodik režiseri cijele farse, koja zaparavo treba da suštinski spasi Dodika od procesuiranja“.

-Jer postoji pravilo u krivičnom zakonodavstvu ne dva put o istom (ne bis in idem), a sa druge strane da pomogne Dodiku da povrati izgubljenu popularnost i da se narod oko njega homogenizuje u sve očajnijoj finansijskoj situaciji u RS – zaključuje naš sagovornik.