Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pitanje na Skupštini KS

Ministar Haris Vranić potvrdio: 13 anesteziologa dalo otkaz na KCUS-u

kcus db (1)
KCUS: Ispostavili zahtjev distributeru za interventni uvoz lijeka koji pacijenti sami moraju uz recept platiti oko 5.500 KM (Foto: Fokus)

Vranić: Tražit ću od premijera da zakaže hitnu sjednicu Vlade. Ovo je iznenađujuća situacija

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić potvrdio je na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo tokom tačke dnevnog reda o epidemiološkoj situaciji da 13 anesteziologa dalo otkaze na Kliničkom centru Univerzieta u Sarajevu (KCUS).

Piše: A. Dučić

On je odgovorio na zastupničko pitanje zastupnika Aljoše Čampare koji ga je ovo i upitao.

-Nažalost, jutros sam saznao i ovo je provjerena informacija. Nažalost, ili na njihovu sreću, 13 anesteziologa je dalo otkaze, tako da nakon sedam dana otkaznog roka prestat će da rade na KCUS-u. I mene kao ministra i Vladu je to zateklo. Tražit ću od premijera da zakaže hitnu sjednicu Vlade. Ovo je iznenađujuća situacija. Opet se postavlja pitanje hoćemo li doći do konačnog odgovora što se ovo dešava – istakao je Vranić.

Dodao je da je ovo ogroman signal, te da „ako sad ne reaguje premijer, Vlada skupštinska većina, a pozivam i Vladu FBiH čija je ovo nadležnost i federalnog ministra da se probudi iz dubokog sna jer je on saučesnik u svemu ovome što se dešava“.

Podsjetimo, po nalogu Općinskog suda u Sarajevu i Tužilaštva KS pripadnici SIPA-e su u proteklom periodu u više navrata izuzimali dokumentaciju o respiratorima “Srebrene maline”.

Glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić potvrdila je da su se 8. aprila na terenu vršile određene radnje u slučaju predmeta koji je formiran nakon pisma ljekara sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a u vezi s korištenjem respiratora koje je nabavila “Srebrena malina”.