Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar Jusko sastao se sa ministricom Mihajlović u Beogradu

ismir-jusko-i-zorana-mihajlovic-bg-3

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko sastao se danas u Beogradu sa potpredsjednicom Vlade i ministricom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Zoranom Mihajlović.

Delegacije koje su predvodili Mihajlović i Jusko razgovarale su o svim oblastima koja resorno pokrivaju ova dva ministarstva. Kad je riječ o cestovnoj infrastrukturi, razgovarano je o Sporazumu Vlade Republike Srbije i Vijeća ministara BiH o gradnji mosta na rijeci Drini, između Ljubovije i Bratunca, te je zajednički utvrđeno da ne postoje nikakve poteškoće u realizaciji ovog Sporazuma.

Također, utvrđen je dinamički plan za realizaciju, odnosno ubrzanje svih aktivnosti u vezi sa potpisivanjem sporazuma o novom graničnom prijelazu na tom lokalitetu i njegovoj gradnji, za što je Uprava za indirektno oporezivanje BiH već osigurala sredstva u svom budžetu za 2017. godinu.

Analizirana je mogućnost revizije postojećeg i izrade novog sporazuma o održavanju cestovnih graničnih mostova, te je zaključeno da će se po tom pitanju formirati zajedničke komisije u najskorijem roku. Istaknuta je vrlo dobra saradnja BiH i Srbije u SEETO-u (Transportna mreža za jugoistočnu Evropu).

Kad je riječ o cestovnom prometu, zaključeno je da se intenziviraju sve aktivnosti oko potpisivanje novog sporazuma između BiH i Srbije o međunarodnom cestovnom prijevozu putnika i robe. Obje delegacije očekuju da taj sporazum bude potpisan već u oktobru.

Analizirana je i međusobna razmjena dozvola za prijevoz roba u treće zemlje, te je zaključeno da će obje strane poduzeti sve da se broj tih dozvola poveća.

U cilju borbe protiv nelegalnog prijevoza, zaključeno je da postoji urgentna potreba organizacije sastanka nadležnih inspektorata dvaju ministarstva.

ismir-jusko-i-zorana-mihajlovic-bg-1

Kada je riječ o zračnom prometu, ministar Jusko informirao je ministricu Mihajlović da su ubrzane aktivnosti u vezi sa sporazumom o delegiranju usluga u zračnoj plovidbi između BiH i Srbije, što će u najskorije vrijeme realizirati nadležna stručna tijela.

Kada je riječ o saradnji u oblasti elektronskih komunikacija, delegacija Ministarstva komunikacija i prometa BiH informirala je srbijansku stranu da je završen postupak prihvaćanja Memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara Bih i Vlade Srbije o saradnji u oblasti komunikacija. Ministrica Mihajlović obećala je da će preduzeti mjere iz svoje nadležnosti kako bi u najskorijem roku od Vlade Republike Srbije pribavila saglasnost za ovaj sporazum.

Analizirana je i saradnja u oblasti poštanskog prometa. Kada je riječ o željezničkom prometu, zaključeno je da postoji potreba revidiranja postojećih sporazuma o graničnim prijelazima, te će obje strane u najskorijem roku imenovati stručne radne grupe koje će okončati taj postupak.

Na kraju, zaključeno je da će se sva saradnja dvaju minstarstava intenzivirati tako što će najviše delegacije ministarstava organizirati redovne sastanke kako bi analizirali realizaciju postojećih i novih započetih aktivnosti.