Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar o stanju u zdravstvu: J… lud zbunjenog

GoranOpsenica
Foto: Bljesak.info

“Zdravstvene ustanove godinama se nisu mogle usmjeriti za poboljšanje materijalnog statusa zaposlenika, ali zato su uspjeli napraviti akumulirani dug od preko 100 miliona KM, a na sindikalne zahtjeve počeli su se utrkivati u izricanju podrške. Narodski rečeno nalazimo se u situaciji u kojoj lud *ebe zbunjenog”, ovim riječima ocijenio je ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK-a Goran Opsenica stanje u zdravstvu i položaj zdravstvenih radnika.

Opsenica je rekao kako ”ustanove, nisu lude, nego se samo takve prave, a da su zbunjeni osnivači naučnih ustanova koji su u dugogodišnjoj hibernaciji.

”I jedni i drugi čekaju da probleme riješi Vlada”, rekao je Opsenica.

Opsenica je rekao kako Vlada nije poslodavac doktorima, međutim, istaknuo je kako su otvoreni za pregovore sa svim sindikatima uključujući i Strukovni sindikat liječnika medicine i stomatologije u HNK-u.

Opsenica je rekao da ako dođe do štrajka doktora 19. marta da će predložiti Vladi da podnese ostavku. Podsjećamo, Vlada HNK-a se nedavno sastala s predstavnicima Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u HNK-u.


”U otvorenom razgovoru upoznali su pristune o toku pregovora koji se vode s predstavnicima druga dva sindikata, pozvavši ih da se pridruže, jer se za istim pregovaračkim stolom dijalogom mogu riješiti otvorena pitanja svih djelatnika u području zdravstva.

Ukazali su i na činjenicu kako je zajednički pregovarački proces definiran zakonom i jednoglasnom odlukom Vlade u koordiniranju s ravnateljima bolnica i domova zdravlja, Zavod zdravstvenog osiguranja i vladama ZHK i Kantona 10 kao suosnivačima SKB Mostar.

Ranije je najavljeno da ukoliko 19. marta dođe do štrajka, ljekari će obrađivati samo pacijente čiji je život ugrožen i kojima zbog njihovog stanja prijeti trajni invaliditet.

Onkološki pacijenti i trudnice primat će se po ustaljenom redoslijedu, a sve ostalo stavlja se na čekanje.