Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarstvo uprave RS: Dan RS 9. januar neradni dan i praznik entiteta

vlada-rs111

Vjernici pravoslavne vjere u Republici Srpskoj (RS) imaju pravo na plaćeni izostanak s radnog mjesta 6. i 7. januara, na Badnji dan i dan Božića, potvrđeno je danas iz entitetskog Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

Iz ovog resora entitetske vlade, pozivajući se na Zakon o praznicima RS-a, navedeno je da je neradni dan i Dan RS, koji se praznuje 9. januara.

Krajem novembra prošle godine Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim Dan RS, koji se obilježava 9. januara te odlučio da Narodna skupština RS treba da u roku od šest mjeseci usaglasi sporni član Zakona o praznicima RS sa Ustavom BiH.

Srpski zvaničnici RS-u su potom u zajedničkoj izjavi naveli da će se 9. januar u tom bh. entitetu i dalje slaviti kao Dan Republike.

Nedavno je i Služba Narodne skupštini RS-a zatražila od Ustavnog suda BiH da Odluku kojom se praznik 9. januar – Dan RS, proglašava neusklađenim sa Ustavom BiH, dostavi i na jeziku srpskog naroda, pisanu ćirilicom.

Istaknuto je i da će Narodna skupština RS u okviru svojih ustavnih nadležnosti i mogućnosti, u skladu s Pravilima Ustavnog suda BiH, u predviđenom roku zatražiti preispitivanje donesene odluke.

-Narodna skupština naglašava objektivnu nemogućnost primjene i izvršenja ove odluke Ustavnog suda BiH kojom je, očigledno, od sudija traženo da se neustavnom proglasi norma koja ne postoji u Zakonu o praznicima RS, te da su, ustavne norme i međunarodni akti o ljudskim pravima i slobodama, zasnovani na percepciji, osjećanju i subjektivnoj ocjeni istorijskih i političkih događaja, koji nisu i ne mogu biti izvor diskriminacije u odnosu na prava bilo kog naroda u RS – navedeno je u saopćenju entitetskog parlamenta.