Sastanak s Konakovićem

Ministri Italije i Austrije u Sarajevu: Schmidt je dobar čovjek

Schallenberg Tajani Konakovic N1

“EU nije isporučila svoj dio posla. Dvadeset godina i nismo uradili posao. Sada imamo novu priliku i jedno od rješenja su EU integracije ovog prostora. Schmidt je dobar čovjek koji gradi mostove i angažovan je na tome. Nije to lagan posao i mi ga podržavamo u radu”, kazao je ministar vanjskih poslova Italije

U Sarajevu je završen sastanak ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Antoniom Tajanijem i ministrom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexanderom Schallenbergom. Nakon podrške putu BiH ka punopravnom članstvu u EU, osvrnuli su se na politička djelovanja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i visokog predstavnika Chstistiana Schmidta.

Ministar vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Antonio Tajani kazao je kako Italija daje puni podršku Schmidtu i da je u nekoliko navrata razgovarao sa Dodikom, piše N1.

“Ovo nije novo pitanje i ja sam imao nekoliko sastanaka sa Dodikom. To je mješavina vrlo jasnih naznaka, ali u isto vrijeme stvaranje poticaja. EU nije isporučila svoj dio posla. Dvadeset godina i nismo uradili posao. Sada imamo novu priliku i jedno od rješenja su EU integracije ovog prostora. Schmidt je dobar čovjek koji gradi mostove i angažovan je na tome. Nije to lagan posao i mi ga podržavamo u radu”, kazao je.

Istog je mišljenja i njegov kolega, ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexander Schallenberg.

“Slažem se sa kolegom. Moramo marljivo raditi mi kao Evropa. Evropa utire put dobrim rješenjima i kada je BiH u pitanju. Želimo osnažiti vaše članstvo. Gospodin Schmidt ima jedan od najtežih poslova i na ljudima u ovoj zemlji je da mu olakšaju taj put i da vam ne treba ovaj međunarodni monotiring. Spominje se RS i potreban je konsenzus i da su svi na istom putu u ovoj zemlji. Jeste njemu teško i ima našu podršku i mora iskoristiti Bonska ovlaštenja. Dugoročni cilj je da gledate u njemu partnera, jer ovaj monotoring ograničava suverenitet BiH”, rekao je.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je rekao kako nova vlast ima politiku kompromisa i da nisu očekivali ni ranije da će Milorad Dodik preko noći promijeniti secesionističku retoriku.

“Niko nije očekivao da će Dodik promijeniti retoriku i odreći se nekih postavljenih ciljeva verbalno i da će se staviti na stranu Evrope u slučaju agresije Rusije na Ukrajinu. Mi smo najavili politike kompromisa i imali smo najbrže izabranu mandatarku za formiranje Vijeća ministara i izabrano Vijeće ministara u historiji. Nadamo se da ćemo u zakonskom roku imati i usvojen budžet i jake institucije BiH. Svako jutro kada se probudim i vidim zapaljivu retoriku političara i Dodika koji tu prednjači, a razlog su skupljanje jeftinih političkih poena. Građanima BiH je samo i interesu bolji standard i mi politiku kompromisa implementiramo”, zaključio je Konaković.