SDPBiH

Ministrica Turković da pozove bh. konzule i ambasadore na odgovornost

bisera turkovic (1)

– Na osnovu dobijenih informacija o kojim treba biti upoznata javnost, očekujemo da predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, pokrene procedure razrješenja inertnih i neaktivnih ambasadora i konzula, u najmanju ruku onih s područja entiteta FBiH koji ne vrše svoju dužnost na zadovoljavajući način, te imenovanja onih koji posao ne doživljavaju kao plaćeni odmor i nagradu za stranačku lojalnost, nego kao ozbiljnu državničku dužnost, zaključuju iz ove stranke u saopćenju Službe za odnose s javnošću i marketing SDPBiH

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine traži od ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković da od šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) hitno zatraži podnošenje izvještaja o poduzetim aktivnostima na promicanju interesa Bosne i Hercegovine i pridobijanju međunarodne podrške za zaštitu suvereniteta i cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

– Tražimo od ministrice Turković da u skladu sa svojim nadležnostima pozove na odgovornost bosanskohercegovačke konzule i ambasadore koji su iznimno dobro plaćeni za posao međunarodne afirmacije Bosne i Hercegovine i strateških interesa naše države. Ovaj poziv upućujemo nakon što smo u komunikaciji s našim partnerima i prijateljima, prvenstveno iz Partije evropskih socijalista, upoznati sa zabrinjavajuće niskim ili nepostojećim angažmanom državne diplomatske mreže u trenucima kada je pridobijanje međunarodne podrške od krucijalnog značaja za opstanak i stabilnost naše države, navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

Stanje i funkcionisanje DKP mreže, naglašavaju, bilo je na zabrinjavajućoj razini i prije trenutne krize zbog imenovanja niza nekompetentnih osoba na ambasadorske i konzulske pozicije, uz poslovično antidržavnički nastrojene kadrove SNSD-a. Njih je Predsjedništvo BiH imenovalo jednoglasno, ekspresno nakon izbora 2018. godine, smjenjujući ambasadore koje je prethodno predložila trenutna opozicija u entitetu RS.

U SDP-u smatraju da posljedice imenovanja osoba koje nemaju osnovno znanje i iskustvo iz diplomatije i onih koji otvoreno rade protiv države je potpuno urušavanje ugleda i značaja naše bh. DKP mreže. Smatraju da je krajnje vrijeme da se u ovu oblast uvede red i mjerljiva odgovornost.

Stoga, od ministrice Turković očekuju da bez odlaganja od šefova DKP-a, posebno onih u Evropi i SAD-u, zatraži detaljne izvještaje o održanim sastancima s predstavnicima država u kojim djeluju, te o drugim poduzetim aktivnostima koje bi doprinijele intenzivnijoj saradnji s ovim državama s ciljem sankcioniranja i zaustavljanja separatističkih i drugih aktivnosti promicanja podjela i segregiranja bosanskohercegovačkog društva, koje dovode do destabilizacije naše države i regije.

– Na osnovu dobijenih informacija o kojim treba biti upoznata javnost, očekujemo da predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, pokrene procedure razrješenja inertnih i neaktivnih ambasadora i konzula, u najmanju ruku onih s područja entiteta FBiH koji ne vrše svoju dužnost na zadovoljavajući način, te imenovanja onih koji posao ne doživljavaju kao plaćeni odmor i nagradu za stranačku lojalnost, nego kao ozbiljnu državničku dužnost, zaključuju iz ove stranke u saopćenju Službe za odnose s javnošću i marketing SDPBiH.