BiH

smjernice postupanja

Ministrica Turković uputila instrukciju diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH

08/07/2022

Sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije Bosne i Hercegovine (uključujući rezidencije ambasadora-šefova DKP misija) su na dan 11.07.2022. godine dužna da spuste zastavu Bosne i Hercegovine na pola koplja

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković uputila je instrukciju svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine, imajući u vidu Rezoluciju Evropskog parlamenta od 9. januara 2009. godine kojom se poziva da se 11. juli u cijeloj Evropskoj uniji obilježava kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, te uvažavajući rezolucije i stavove drugih zemalja širom svijeta, i presude međunarodnih sudova, da postupaju na sljedeći način:

– sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije Bosne i Hercegovine (uključujući rezidencije ambasadora-šefova DKP misija) su na dan 11.07.2022. godine dužna da spuste zastavu Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola (u skladu s članom 2. Odluke, a u vezi sa čl. 20. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima);

– sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije Bosne i Hercegovine su u obavezi da pošalju cirkularnu notu (obavijest, svima na znanje) o obilježavanju 27. godišnjice genocida nadležnim ministarstvima vanjskih poslova u zemlji prijema i zemljama koje pokrivaju nerezidentno, odnosno međunarodnim organizacijama pri kojima su akreditirane, te svim stranim DKP-ima u zemlji prijema i inostranim misijama akreditiranim pri pomenutim međunarodnim organizacijama;

– sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije Bosne i Hercegovine, istovremeno, su u obavezi da na prigodan i dostojanstven način, sa pijetetom, obilježe 11. juli 2022. godine, kao Dan sjećanja na nevine žrtve genocida sa šireg područja Srebrenice i Podrinja, kao i na sve ostale nevine žrtve sa prostora Bosne i Hercegovine, regije, te cijelog svijeta.

Ambasadorica u Grčkoj poručuje da od toga nema ništa

Instrukcija šefice bh. diplomatije Bisere Turković da su sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije BiH dužni da spuste zastavu BiH na pola koplja povodom obilježavanja 11. jula je iluzorna i teško je očekivati da će je ijedan srpski ambasador ispoštovati, kazala je za RTRS ambasadorka BiH u Grčkoj Milica Ristović Krstić.

Pod obrazloženjem da BiH nema zakon o praznicima, ambasadorica Ristović Krstić kaže da su ignorisali i ranije naredbe ministrice Turković povodom 25. novembra i 1. marta.

– Mi smo slali i otvorena pisma povodom određenih datuma ka ministarki, javnosti. Međutim, osim prepiske sa njom vidimo da nije bilo nikakvog efekta. Ona nastavlja svoju praksu i sve to dovodi do poremećenih odnosa i stvara se jedna loša atmosfera kako u društvu tako i u institucijama – tvrdi Ristović Krstić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.