"vanredno povećanje"

Ministrima i zastupnicima povećane plate 500 KM, a najniže penzije 14,35 KM

marke – novac – pixsell

Ovim će povećanjem najniže penzije, umjesto sadašnjih 410,08 KM, iznositi 424,35 KM, odnosno bit će veće za 14,35 KM

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je jučer u drugom čitanju Prijedlog zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu.

Usvajanjem budžeta BiH predviđeno je i povećanje plata ministrima i parlamentarcima za 500 KM. To je pod istom stavkom u budžetu koja podrazumijeva povećanje plaće uposlenicima u državnim institucijama do 80 KM.

Policajci i vojnici još su dobro i prošli kada pogledamo kakvo povećanje je Vlada FBiH namijenila penzionerima.

Već od idućeg mjeseca penzionerima u FBiH bit će obračunate za 3,5 posto više penzije.

Riječ je o vanrednom povećanju penzija koje je omogućeno nedavnim usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO FBiH. Prema njemu, vanredno usklađivanje penzija može se provesti jednom u tekućoj godini ako je stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini veća od tri posto iako nema akumuliranog deficita budžeta Federacije, a najviše do stope rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini.

Ovim će povećanjem najniže penzije, umjesto sadašnjih 410,08 KM, iznositi 424,35 KM, odnosno bit će veće za 14,35 KM.

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za maj 2022. iznosila je 2639,48 KM i za 145,64 KM viša je od sindikalne potrošačke korpe u prošlom mjesecu.

Brojna udruženja penzionera, kao i obično, šute.