Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mirna šetnja za Mahira 23. januara

setnja za mahira 1

Vijeće roditelja osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo uputilo je poziv građanima, koji prenosimo u cjelosti.

“Četdredeset dana nakon smrti 14-godišnjeg Mahira Rakovca učenika OŠ “Aleksa Šantić”, u subotu 23. januara, sa početkom u 13 sati održat će se mirna šetnja za Mahira.

Poziv svim građanima za mirnu šetnju, kolona će krenuti ispred Trga djece Sarajeva prema Marijin dvoru do Zgrade zajedničkih institucija. Cilj šetnje je sjećanje na Mahira i sve druge žrtve vršnjačkog nasilja.

Uprkos svemu što je proživljavao, Mahir je živio i otišao tiho i dostojanstveno. Molimo sve učesnike da uz svu svoju bol zbog nepravde dozvole da i šetnja koju posvećujemo njemu bude dostojanstvena – bez buke, uzvika, zviždaljki, transparenata, ili bilo kakvog narušavanja reda i mira. Svim učesnicima će tokom šetnje biti podijeljene ljubičaste vrpce – simbol borbe protiv nasilja nad djecom.

Nadamo se da ćete nam se pridružiti u što većem broju i da ćemo se, uz minutu šutnje, Fatihu, molitvu, ili bilo koji drugi mirni i dostojanstveni način, sjetiti ne samo Mahira, nego i svih nevinih žrtava nepravde i zatvaranja očiju pred zlom”, stoji u saopćenju.