Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mirsad Hadžikadić, kandidat za člana Predsjedništva: Mogu stabilizirati BiH

mirsad-hadzikadic

Profesor Mirsad Hadžikadić, koji će se na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini kandidovati za člana Predsjedništva BiH, izjavio je da je BiH još uvijek podijeljena zemlja u kojoj je politika iznimno opasna i prljava, te da smatra kako svojim umjerenim pristupom može stabilizirati zemlju.

Inače, Hadžikadić je rođeni Banjalučanin sa adresom stanovanja u SAD-u. Doktorirao je 1987. godine na Harvardu. Osnivač je i dekan koledža informacijskih tehnologija u Charlotteu (Sjeverna Karolina), te aktuelni direktor Instituta za kompleksne sisteme u ovoj američkoj državi. Također, suosnivački je predsjednik Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti, te dobitnik nagrada za životno djelo grada Charlotte.

Hadžikadićevu platformu za predstojeće izbore čine ekonomija, fokus na mlade i postavljenje BiH na prvo mjesto u svakom smislu, prenose američki mediji.

“Dobio sam poziv od dobrog prijatleja iz Sarajeva koji mi je doslovno rekao: ‘Mirsade, zemlja je u opasnoj situaciji. Postoji mogućnost raspada i možda uopće ne bude izbora. Ukoliko si nekada razmišljao da se uključiš, ovo je momenat za to’. Dobro sam razmislio o tome i razgovarao sa barem još deset ljudi. Svi su mi rekli da to ne činim i da ništa u BiH ne može biti postignuto”, kazao je Hadžikadić.

On je istakao da je i pored tih savjeta da se ne upušta u kandidaturu, zaključio da se radi o dobrom izazovu.

“Posavjetovao sam se i sa američkim State Departmentom i zatražio njihov savjet. Oni naravno ne mogu biti na strani bilo kojeg kandidata. Rekli su mi da će biti teško, ali ako budem gledao na to dugoročno, moglo bi biti uspješno. Nakon svih razmatranja odlučio sam se kandidovati, ponajviše zbog osjećaja dužnosti i odgovornosti prema BiH. Bit ću nezavisan kandidat i neću se vezati ni za jednu stranku. Reakcija ljudi u BiH je do sada bila iznimno pozitivna”, rekao je Hadžikadić.

Opći izbori u BiH bit će održani 7. oktobra ove godine.