Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srebrenica

Mirsad Omerović pušten iz pritvora, ovako je izgledao njegov dolazak kući

Mirsad Omerović
Foto: Screenshot/Facebook

Kako je saopćeno iz MUP-a RS-a, Omerović je uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo “Ugrožavanje sigurnosti”

Mirsad Omerović je pušten iz pritvora. Nakon puštanja iz pritvora Mirsada Omerovića dočekao je Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar koji je na svom Facebook profilu objavio emotivni snimak njegovog povratka porodici i kući.

“Nakon što smo primili informaciju o ovom slučaju, posjetili smo porodicu Mirsada Omerovića, povratnika, koji je prošao i torture logora, kako bismo dobili više informacija o onome što se dogodilo i kako bismo im iskazali podršku. Posljednjih mjeseci smo svjedoci učestalih napada i pritisaka na povratnike, koji su se nakon genocida i zločina vratili na svoja ognjišta. Njihova žrtva je velika, napade na njih nećemo posmatrati sa strane, učinit ćemo sve kako bismo pomogli, omogućili im jednaka prava i život učinili lakšim. Mirsadovoj porodici smo obećali pomoć, i izrazili očekivanja da će Mirsad uskoro biti pušten kući”, izjavio je ministar Dizdar.

Mirsad Omerović je pušten iz pritvora: Dočekali smo ga u njegovom domu

Posted by Nerin Dizdar on Thursday, July 13, 2023

Ministar Dizdar je ovom prilikom pozvao i predstavnike domaćih institucija međunarodne zajednice da izvršavaju obavezu zaštite povratnika.

“Jadna je vlast koja silu provodi nad najugoženijim i najnemoćnijim”, zaključio je Dizdar.

“Obrazloženje” MUP-a RS

Omerovića su jučer pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske priveli zbog negodovanja koje je izrazio povodom koncerta koji je održan ispred crkve u centru Srebrenice na 28. godišnjicu genocida.

Kako je saopćeno iz MUP-a RS-a, Omerović je uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo “Ugrožavanje sigurnosti”.

U Srebrenici je 11. jula navečer, samo nekoliko sati nakon što je završen ukop 30 identificiranih žrtava genocida, održan koncert u sklopu manifestacije “Petrovdanski dani Srebrenice 2023.” tokom kojeg su puštane nacionalističke pjesme koje su duboko uznemirile Srebreničane.

Hapšenje Omerovića osudila su udruženja žrtava rata i genocida, potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković, ministri Vlade FBiH i brojni političari.