Podrška cik-u

Misija OSCE-a pozvala građane Travnika i Foče u FBiH da glasaju 11. aprila

osce

Građanke i građani u općinama Travnik i Foča u Federaciji BiH će 11. aprila, ponovo glasati za načelnike svojih općina, nakon što su ranije izabrani načelnici Mirsad Peco i Esed Radeljaš preminul

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozvala je građanke i građane u opštinama Travnik i Foče u Federaciji BiH da iskoriste priliku da ojačaju demokratiju u BiH, tako što će realizovati svoje pravo na glasanje za kandidate za koje vjeruju da će na najbolji način služiti interesima njihovih zajednica, prenosi Anadolu Agency (AA).

Građanke i građani u općinama Travnik i Foča u Federaciji BiH će 11. aprila, ponovo glasati za načelnike svojih općina, nakon što su ranije izabrani načelnici Mirsad Peco i Esed Radeljaš preminuli.

“Čak i u ovakvim tužnim okolnostima, izbori su važan temelj demokratske države. Nadamo se da će svi građani i građanke s pravom glasa iskoristiti ovu priliku da ojačaju demokratiju u BiH, tako što će realizovati svoje pravo na glasanje za kandidate za koje vjeruju da će na najbolji način služiti interesima njihovih zajednica. U ova teška vremena pandemije virusa COVID-19, urgiramo na sve birače da zaštite i sebe i radnike na biračkim mjestima nošenjem maski i poštivanjem svih zaštitnih mjera tokom glasanja”, naveli su.

Misija je saopštila da cijeni i podržava trud koji je Centralna izborna komisija (CIK) uložila u osiguranje potpune transparentnosti svog rada, te u otkrivanje i reagovanje na moguće pokušaje izborne prevare.

“Građanke i građani bi trebali prijaviti svaki slučaj moguće prevare CIK-u i relevantnim policijskim vlastima. Izbornim posmatračima, kako nezavisnim tako i onim iz političkih stranaka, potrebno je dozvoliti da vrše svoje dužnosti bez ometanja. To je osnovni način očuvanja integriteta izbora. Cijenimo odluku koalicije ‘Pod Lupom’ koja je najavila raspoređivanje nezavisnih posmatrača na biračkim mjestima u obje općine”, dodali su.

Iz Misije su naveli i da podržavaju mjere koje je poduzeo CIK kako bi osigurao glasanje osoba zaraženih koronavirusom uz pomoć posebnog mobilnog tima.

“Urgiramo na vlasti da osiguraju potrebnu ličnu zaštitnu opremu kompletnom izbornom osoblju, te da osiguraju poštivanje svih zaštitnih mjera na biračkim mjestima. U situacijama gdje se škole koriste kao biračka mjesta, vlasti moraju osigurati dezinfekciju škola odmah po završetku glasanja. Važno je da djeca i školsko osoblje u državi mogu nastaviti sa aktivnostima bez nepotrebnih rizika po njihovo zdravlje”, saopšteno je.

Misija OSCE-a u BiH je pozvala sve političke stranke i kandidate da poštuju principe slobodnih i fer izbora, da pokažu poštovanje i prema svojim protivnicima i prema biračima prije, tokom i nakon izbora, te da prihvate zvanično potvrđene izborne rezultate.

Misija OSCE-a u BiH želi svim građankama i građanima Travnika i Foče u FBiH siguran i miran izborni dan, što doprinosi boljoj i prosperitetnijoj budućnosti.