Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nakon sjednice vstv-a

Misija OSCE-a zadovoljna nakon zaključaka kojima se pojašnjavaju izjave predsjednika VSTV-a

TEGELTIJA OSCE

Sudovi i tužilaštva mogu PDPSBiH i njenim tijelima dostaviti podatke iz službene evidencije ili o radu institucije na zahtjev

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini izražava zadovoljstvo zbog zaključaka usvojenih na današnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), kojima se pojašnjava izjava predsjednika VSTV-a od prošle sedmice, kojom se sudijama i tužiocima nalaže da ne sarađuju sa Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH.

“Pozdravljamo posljednje zaključke VSTV-a koji se odnose na prošlosedmični poziv sudija i tužitelja da odbiju saradnju sa Istražnim odborom Parlamentarne skupštine.

Zahtjevanje odgovornosti komplementarno je sudskoj nezavisnosti, pod uslovom da se vrši u okruženju međusobnog poštovanja i u interesu društva u cjelini”, stoji u objavi na Twitteru Misije OSCE-a u BiH.

Zaključci VSTV-a BiH vezani za saradnju sa privremenom istražnom komisijom predstavničkog doma parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine:

Tokom prvog dana sjednice Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine, koja se održava 24. i 25. juna 2020. godine, usvojeni su sljedeći zaključci vezani za saradnju sa Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine:

– Savjet potvrđuje svoje zaključke povodom Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (dalje u tekstu: PDPSBiH) koji su usvojeni na sjednici održanoj 18.7.2019. godine.

Sudovi i tužilaštva mogu PDPSBiH i njenim tijelima dostaviti podatke iz službene evidencije ili o radu institucije na zahtjev, za koje procjene da ne ugrožavaju nezavisnost pravosuđa, bez dostavljanja bilo kojeg podatka o pojedinačnim predmetima.

– Sudije i tužioci koji samostalno odluče da se odazovu na poziv privremene istražne komisije, dužne su tom prilikom suzdržati se od odgovora na pitanja ili komentarisanja, sudskih, tužilačkih i disciplinskih predmeta.