Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jasmina Neimarlija

Jučer usvojili Deklaraciju o zaštiti rijeka, a danas se zalažu za izgradnju mini hidroelektrane

trstionica kakanj 1

Od izgradnje mini hidroelektrane ekonomske koristi nema. Prihod od koncesione naknade je nekoliko puta manji od subvencija koje se daju investitorima. Taj isti investitor nakon izgradnje postrojenja prodaje struju Elektroprivredi kao povlašteni proizvođač, a nama je Elektroprivreda naplaćuje kroz redovne račune i naknadu za korištenje obnovljivih izvora energije

Na insistiranje Vlade Zeničko-dobojskog kantona na sjednici Općinskog vijeća Kakanj razmatrat će se izdavanje saglasnosti za dodjelu koncesije za izgradnju mini hidroelektrane „Trstionica“.

To posebno čudi s obzirom na jučer usvojenu Deklaraciju o zaštiti rijeka kojom se do daljnjeg zabranjuje izgradnja mini hidroelektrana, ali i s obzirom na činjenicu da se radi o zaštićenom području te da je Općinsko vijeće Kakanj već jednom odbilo dati spornu saglasnost.

Sve to komentira ekologinja Jasmina Neimarlija, članica Općinskog odbora Naše stranke Kakanj.

„Očigledno se radi o žurbi da se dobije koncesija za izgradnju dok Deklaracija o zaštiti stupi na snagu. Vjerujem da Općinsko vijeće neće dopustiti da naši građani i građanke i naša priroda budu žrtve političkog lova u mutnom. Jučer usvojena Deklaracija, kao i zaključci, utiču i na sve do sada pokrenute zahtjeve za gradnjom kao i gradnje, jer podrazumijevaju i njihovu reviziju.

Vijećnici, također, moraju imati na umu elaborat ‘Valorizacija prirodnog prašumskog područja Gornja Trstionica-Bukovica Općina Kakanj’, urađen u Centru za ekologiju i prirodne resurse Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, za potrebe Općine Kakanj.

Elaboratom je dokazano da se radi o jako osjetljivom ekosistemu prašume, o prisustvu značajnog broja endemskih vrsta biljaka i životnja, visokom kvalitetu vode, ali i zaštiti kulturno-historijskog i građenog naslijeđa koje je uslovljeno zaštitom prirode.

Bilo kakvo izvođenje radova može trajno narušiti izgled i sastav ekosistema, kulturno-historijsko naslijeđe i turistički potencijal.

Također, od izgradnje mini hidroelektrane ekonomske koristi nema. Prihod od koncesione naknade je nekoliko puta manji od subvencija koje se daju investitorima. Taj isti investitor nakon izgradnje postrojenja prodaje struju Elektroprivredi kao povlašteni proizvođač, a nama je Elektroprivreda naplaćuje kroz redovne račune i naknadu za korištenje obnovljivih izvora energije. Također, nema ni radnih mjesta.

Osim što očekujemo od vijećnika da glasaju protiv davanja saglasnosti, pokrenut ćemo proceduru za institucionalnu, trajnu zaštitu područja Gornja Trstionica-Bukovica.“