Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

detalji s ročišta

Mjesec dana od ubistva Farisa Pendeka još nije pronađen pištolj i mobitel ubice

Foto: Screenshot/Društvene mreže

Izvršen je pretres Citroena C3 u kojem je pronađeno zrno koje je poslano na balističko vještačenje da se komparira s čahurom

Pred vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim je predsjedavao sudija Igor Todorović,  danas je održano ročište na kojem je razmatran zahtjev za produženje pritvora Ademu Šumanu koji je ubio Farisa Pendeka (19) u sarajevskom naselju Otoka.

Produženje pritvora za naredna dva mjeseca zatraženo je i za Šumanove pomagače Mersima Saljevića i Elmedina Gradišića.

Tačno mjesec otkako je Faris Pendek ubijen

Tužiteljica Iva Korilić, obrazlažući razloge za produženje pritvora, između ostalog je ukazala da su u proteklom periodu, tačno mjesec otkako je Faris Pendek ubijen, 28. januara, poduzeli brojne radnje.

– Izvršen je pretres Citroena C3 u kojem je pronađeno zrno koje je poslano na balističko vještačenje da se komparira s čahurom koja je pronađena, s obzirom na to da je Adem Šuman naveo da je pucao iz pištolja koji je pripadao njegovom djedu – kazala je tužiteljica Korilić, prenosi Avaz.

Prilikom pretresa kuće pronađena je kutija tog pištolja koja odgovara kalibru.

– Tužilaštvo i dalje traži mobitel koji je Šuman posjedovao, te se sumnja da ga je sakrio jedan od pomagača, kao i pištolj koji nije pronađen. Tužilaštvo će i dalje tokom istrage učiniti sve u svojoj moći da bi se pronađe navedeni pištolj, čisto da nam dokazi budu jači prilikom podizanja optužnice – navela je tužiteljica.

Advokati pomagača traže mjere zabrane

Damir Kočo, advokat Adema Šumana, između ostalog je istakao da je osumnjičeni djelimično priznao krivično djelo, da ga za Sarajevo veže porodica, te da se sam predao.

Advokati Damir Beglerović i Sead Zijadić su za Elmedina Gradišića i Mersima Saljevića zatražili strožije mjere zabrane.