Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vstv bih

Djelimično uvažena žalba tužiteljice Kajmaković

diana kajmaković
Foto: BIRN BiH
Diana Kajmaković

Na Odluku Drugostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH postoji mogućnost žalbe Vijeću u cjelini i to isključivo u pogledu izrečene disciplinske mjere

Drugostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), odlučujući o žalbama Ureda disciplinskog tužioca (UDT) i tužene Diane Kajmaković, tužiteljice Tužilaštva BiH, izjavljenim protiv odluke Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH, donijela je Odluku kojom se djelomično uvažava žalba tužene.

U vezi s tim, odluka Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH se preinačava na način da se odbija tačka a) kojom je tužena proglašena odgovornom za  počinjenje disciplinskog prekršaja iz člana 57. tačka 23. Zakona o VSTV-u BiH „bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti i dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva“, saopćeno je iz Vijeća.

Iz VSTV-a BiH podsjećaju kako je riječ o dijelu odluke Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH, kojom je tužena proglašena odgovornom što je, obavljajući poslove rukovodioca u Tužilaštvu BiH, u sefu u svojoj kancelariji, bez propisnog evidentiranja, držala dokumente sa oznakom stepena tajnosti zaprimljene od 08.11.2021. do 24.08.2022. godine, ličnim dostavljanjem tuženoj „na ruke“, koji se odnose na predmete „Sky aplikacija“.

To je, kako se navodi, za posljedicu imalo neevidentiranje tužilačkih spisa u skladu sa propisima ili neulaganje u postojeće tužilačke spise i propuštanje raspolaganja dokumentacijom od postupajućih tužilaca, te je propustila navedenu dokumentaciju razdužiti i predati vršiocu dužnosti glavnog tužioca, kako je navedeno u pobijanoj odluci.

U preostalom dijelu žalba tužene je odbijena kao neosnovana i potvrđena je odluka Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH kojom je izrečena disciplinska mjera: premještanje sa mjesta zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH na mjesto tužioca Tužilaštva BiH.

Žalba Ureda disciplinskog tužioca na odluku Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH u cijelosti je odbijena kao neosnovana.

Na Odluku Drugostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH postoji mogućnost žalbe Vijeću u cjelini i to isključivo u pogledu izrečene disciplinske mjere, navodi se u saopćenju.