Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novi Tesla Roadster

Elon Musk najavio automobil koji će “možda malo i letjeti”

elon musk
Foto: Stephane Lemouton / Bestimage/BESTIMAGE/Pixsell

Elon Musk gazda Tesle, nadmašio je i samog sebe. Komunicirajući preko X-a, što posebno voli, nabrojao je najvažnije detalje vezane uz lansiranje nove Tesle Roadster.

1) Tesla je radikalno povećao dizajnerske ciljeve za ovaj proizvod.

2) NIKADA neće biti automobila poput ovog, ako ga možete zvati automobilom.

3) 0-100 km/h < 1 sekunde, i to nije toliko zanimljivo.

4) Možda će malo i letjeti.

5) U saradnji Tesle & SpaceX.

6) Produkcijski dizajn je gotov.

7) Bit će otkriven ove godine.

8) Bit će dostupan sljedeće godine.

9) Bit će raketa na točkovima.

10) Ima mogućnost biti najluđa stvar svih vremena.

Šta sve to znači?

Podsjećamo, 16. novembra 2017. je Tesla predstavio drugu generaciju Roadstera. Danas je 28. februar 2024., a električni sportski automobil još se ne pojavljuje. Međutim, čekanju je skoro kraj ako je vjerovati Teslinom šefu Elonu Musku.

Kontraverzni Musk otvorio je svoju platformu društvenih medija X (bivši Twitter) kako bi razgovarao o dugo očekivanom elektroautomobilu visokih performansi. Ako postoji ijedan rukovoditelj u automobilskom poslu koji zna kako razviti proizvod, to je sigurno Musk, a očito ima i hrabrosti da ga reklamira.

Vjerovat ćemo kad vidimo

U maju 2021. Musk je tvrdio da će automobil ubrzati od 0 do 100 km/h za nevjerovatnu 1.1 sekundu. Budući da to nije bilo dovoljno ludo, sada kaže da će to učiniti za manje od 1 sekunde… Kao i obično s Muskovim obećanjima, uzmite ove tvitove s poslovičnom rezervom. Vjerovat ćemo kad vidimo.

Međutim, pare će uzeti. Tesla nastavlja prihvaćati rezervacije za 50.000 dolara po osobi. Pod uslovom da se nije promijenila, cijena Roadstera varira od 200.000 do 250.000 američkih dolara. To uopće nije jeftino, ali je donekle povoljno u usporedbi s Rimac Neverom, koja košta preko 2 miliona dolara, nema stražnja sjedala niti se pretvara u kabriolet.