Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mladi iz Fojnice zasukali rukave umjesto da odu iz BiH

fojnica-polj2

Dok Bosnu i Hercegovinu svakodnevno napuštaju mladi, ima i onih koji su tu odlučili ostati. Posao im nije niko dao, nego su sami zasukali rukave i otvorili vlastite biznise.

Dvadesetosmogodišnji Zvonimir Tuka iz Fojnice posljednjih nekoliko godina bavi se poljoprivredom. Prozvodi čuveni fojnički krompir. Ova godina je, kaže, izvanredna u urodu, u odnosu na prethodnu.

„Zadovoljan sam urodom. Prošla godina je bila dosta loša. Mislim da će ove godine proizvesti oko 120 tona. Većinu prodam u Sarajevu“, ističe Zvonimir.

Nakon što je završio studij ekonomije u Sarajevu, Zvonimir nije imao posla. U porodičnoj kući se uvijek radilo, tako da mu poljoprivreda nije bila nepoznato zanimanje.

zvonirmir-tuka

Zvonimir Tuka

„Uz to sam odrastao. Svi poslovi su mi poznati. Nekako je došlo samo od sebe. Vremenom smo se proširivali i obogaćivali asortiman proizvoda”, pojašnjava.

Pored krompira, Zvonimir se bavi i proizvodnjom malina. Prve plantaže zasadio je prije nekoliko godina. Ove godine zasadio je i plantažu aronije. Zajedno s braćom pokrenuo je i proizvodnju povrća u staklenicima. To nije sve, okušali su se i u seoskom turizmu.

„Imamo neku malu starinsku kućicu koju smo renovirali i prilagodili u objekat, koji iznajmljujemo za seoski turizam. S vremena na vrijeme imamo neke goste tu. Oni uživaju u domaćoj hrani, obilaze životinje, šetaju po prirodi i voze biciklo”, navodi Zvornimir.

Fojnica je još jedan od gradova u BiH, koji svakodnevno napuštaju mladi. O tome ovaj mladi čovjek kaže:

„Jako mi je žao jer svaki dan ostanem bez prijatelja. Koliko je ostalo u Fojnici, možemo se prebrojati na prste. To je zbog toga što je politička situacija loša, a niko se i ne trudi da ih zadrži.“

Proizvodnjom fojničkog krompira bavi se i tridesetdvogodišnji Admir Omanović. Poljoprivredom se počeo baviti prije sedam godina. Početak je kaže bio težak, ali se isplatilo.

admir-omanovic

Admir Omanović

„Isplatnost ovog posla u početku varira oko nule, dok se čovjek usavrši i stekne neka znanja. Opet sve to ovisi o čovjeku, koliko želi da uči i ide naprijed. Imao sam dosta edukacija i seminara, na kojima sam potrošio puno vremena. Ali ne žalim! Usavršavanje je najbitnije. Svake godine povećavam plasman proizvoda. Ide sve bolje i bolje. Savremene metode su pokazale najbolje rezultate“, ističe Admir.

Admir također posjeduju i plantaže malina. Od ovog i drugih vrsta voća proizvodi sokove i džemove.

„Izdvajam se od konkurencije, jer u 80 posto proizvoda koristim voće, koje sam sam proizveo. Držim se kvaliteta i ide sve bolje i bolje”, konstatira.

Admir kaže kako nije pobornik masovnog napuštanja mladih iz zemlje. Smatra da i u BiH ima perspektive.

„Ovdje ima jako puno potencijala. Fojnica je bogata po kvalitetnoj zemlji. Imamo šumske plodove. Imamo idealan geografski položaj za turizam. Imamo dosta bogatstva, samo ga treba iskoristiti i pokrenuti na pravi način“, zaključuje Admir.