Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završeno ročište

Mladić: Čut će narod šta Ratko govori, živ sam i zdrav

mladic rociste

Nisam ja bio gospođo svetac, ja sam običan čovjek, rekao je Mladić i dodao da je njega sudbina dovela da brani svoju državu SFRJ

Ratko Mladić je iznio svoje izlaganje u kojem je ponovio neke ranije stavove da je Haški tribunal i Mehanizam za međunarodne sudove “NATO sud” i iznio je neke uvredljive opaske na račun tužitelja u ovom slučaju, piše BIRN BiH.

Prije i poslije Mladićevih riječi, njegov branilac Dragan Ivetić je upozorio Vijeće da je Mladić teškog zdravstvenog stanja i da nije imao mogućnost da se konsultuje s njim.

Mladić je rekao da je Srebrenica ključ ovog suđenja. To je, kako je kazao, nekada bio rudnički grad iz kojeg su vadili zlato i olovo.

U Srebrenici je kako je rekao, u vrijeme SFRJ-a nije bilo paravojske, nije bilo vojske, i kao oficir nije nikada ušao u Srebrenicu samo u toku ovog rata, ni u Žepu, ni u Goražde.

“Pitam ja vas, pa i sebe, ‘93. godine, krajem maja, ustanovljene su zaštićene zone – u Sarajevu, Bihaću, Srebrenici, Žepi i Goraždu. Ja sam potpisao sam u to vrijeme sa komandatnom Armije BiH Seferom Halilovićem da se poštuje svaka zaštićena zona. To je značilo da je trebalo da se demilitarizuje Srebrenica, Žepa, Goražde, Bihać, Sarajevo”, rekao je Mladić.

“U Sarajevu je bio cijeli rat i poslije 1993. Prvi korpus BiH. Je li on razoružan? Nije. Zašto? Ko je kriv? Ratko Mladić”, rekao je.

“Nisam ja bio gospođo svetac, ja sam običan čovjek”, rekao je Mladić i dodao da je njega sudbina dovela da brani svoju državu SFRJ.

“Nije počeo rat Ratko Mladić. Nije on napravio plan napada na Jugoslaviju”, izjavio je Mladić.

“Čut će narod šta Ratko govori, živ sam i zdrav. A ova optužnica je pala u vodu”, rekao je na kraju Mladić.

Ovim je završen javni dio sjednice. Žalbeno vijeće će se, prema riječima sutkinje Nyambe, sada povući na vijećanje i konačna presuda nas očekuje naredne godine, piše BIRN BiH.